Természetes szaporodás - Kocsis Károly; Bálint Lajos; Makay Zsuzsanna; Wéber András (Termini Egyesület-II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
Az elmúlt 30-40 év során a termékenységi magatartásban, a születések számának meghatározó elemében mélyreható változások következtek be. Az államszocializmus időszakának végére stabilizálódott a korai gyermekvállalás családmodellje, és mind a szándékokban, mind pedig a gyakorlatban általánossá vált a kétgyermekes családnagyság. A rendszerváltást követő gazdasági és intézményi változások megbontották a kialakult reproduktív rendszert, aminek következtében a Kárpát-medence volt szocialista országaiban megváltoztak a (társadalmi) felnőtté válás és a családalapítás körülményei.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/08/karpat_medence_foldrajza_e-kiadvany.pdf
Keywords: természetes szaporodás; életkilátások; termékenység