Цифровi трансформацiї культури: можливостi та виклики дослiдження суспiльних змiн - Олександра Качмар (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Резюме. У сучасному свiтi цифровiзацiя проникає в усi сфери життя, змiнюючи способи комунiкацiї, навчання, працi та навiть самовираження. Культура, як один iз фундаментальних елементiв суспiльства, також зазнає значних змiн пiд впливом цифрових технологiй. Вiд цифрового мистецтва до онлайн-музеїв, вiд вiртуальних виставок до iнтерактивних платформ – цифровi iнновацiї суттєво розширюють можливостi культурного розвитку. Впровадження iнформацiйно-комунiкацiйних технологiй змiнює способи створення, поширення та споживання культурного контенту, що веде до значних суспiльних змiн. Дослiдження цих процесiв є актуальним для розумiння як можливостей, так i викликiв, якi постають перед сучасним суспiльством. Цифрова трансформацiя культури сприяє можливостям розширення доступу до культурного контенту, адже цифровi технологiї дозволяють широкiй аудиторiї отримувати доступ до культурних ресурсiв незалежно вiд географiчного розташування, що однозначно сприяє популяризацiї нацiональної культури на глобальному рiвнi. Онлайнплатформи, такi як вiртуальнi музеї, театральнi стрiми та цифровi бiблiотеки, роблять культурний контент доступним у будь-якiй точцi свiту. Наприклад, завдяки цифровiзацiї можна вiдвiдати Лувр чи музей Прадо без необхiдностi фiзичної присутностi.
Keywords: цифрова трансформація; цифровізація; цифрова культура