A matematikatörténet felhasználása a matematikaoktatásban - Kelemen Dominika; Келемен Домініка (Matematika és Informatika Tanszék, 2022)
Napjainkban az iskolákat közszervezetekként tekintik, amely felelős a társadalom szellemi fejődéséért. Ahogy fejlődik az iskolarendszer és az oktatás úgy fejlődik és alakul a társadalom is. Ahogy mindig úgy jelenleg is az iskolai oktatás új, korszerű formáit kutatják a tanulók intellektuális képességeinek növelése érdekében. Az iskolában a matematika feltételeket biztosít a tanulóknak, hogy lássák és értékeljék ennek a tantárgynak a szépségét. Az iskolai oktatást tehát fejleszteni kell, hogy a tanulók új lehetőségeket kaphassanak valamit új képességekre és készségekre tegyenek szert, annak érdekében, hogy függetlenedni tudjanak a tanulás terén. A kutatási probléma annak kiderítése, hogy a mentális tapasztalatok feldolgozásához milyen tanulságos anyagokra van szükség, beleértve a matematikában a történelem elemeit. A szakdolgozat célja a matematika történet elemeinek felhasználási módszereinek összegzése a mentális élmény gazdagítására, valamit a hazai matematika tankönyvek elemzése matematika történeti szempontból. A szakdolgozat alapja az általános iskolás tanulók matematika tanításának folyamata. A munka hipotézise a következő: ha a matematika történet elemeit bevezetjük a matematikaoktatásban, akkor ezáltal nő a tanulók körében az érdeklődés, a kreativitás és a matematikai ismeretek minősége.
Використання історії математики на уроках математики
Keywords: matematikatörténet; matematikaoktatás; історія математики; навчання математики