Двомовність і територіальна цілісність у прикордонних регіонах України: проблематика Закарпаття - Чобаль Валерія; Ігор Лях (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Прикордонні регіони завжди вирізняються високою мовною та культурною різноманітністю, що створює особливий соціальний контекст. Закарпаття – яскравий приклад регіону, де співіснують понад тридцять етнічних груп, серед яких українці, угорці, румуни, словаки та інші [3]. Цей мовний плюралізм зумовлює складне білінгвальне середовище, що з одного боку збагачує культурний простір, а з іншого – породжує психологічні напруження і потенційні конфлікти, які іноді ставлять під сумнів цілісність держави. Двомовність – використання двох мов людьми, які належать до певних етнічних груп і спільнот, мови яких не є загальнопоширеними у даній державі чи на певній території [4]. Поняття білінгвізму в контексті Закарпаття – це не лише володіння двома мовами, а й багатогранний психолінгвістичний феномен, який впливає на ідентичність, комунікативні стратегії і міжгрупову взаємодію. Відомо, що білінгви автоматично активують у мозку дві мовні системи, що створює когнітивне навантаження через необхідність швидкого перемикання між кодами (код-свічінг). Цей процес підвищує ризик комунікативних непорозумінь і емоційної втоми. На Закарпатті, де історичні контексти та політичні обставини накладають додаткове навантаження, мовна конкуренція часто посилює міжетнічну напругу. Аналіз статей про мовні конфлікти на Закарпатті демонструє, що мовне питання часто сприймається через призму політичних ідентичностей. Наприклад, публікації [7,5] висвітлюють парадокси мовного питання, де мовні права одних груп іноді трактуються як загроза іншим, що сприяє формуванню когнітивних бар’єрів і конфронтації. Водночас, Омбудсмен Денис Кремінь у своєму звіті [2] звертає увагу на необхідність збалансованого підходу до мовного питання, наголошуючи на важливості прав національних меншин, що підтверджує і Стаття 53 Конституції України, яка гарантує право на навчання рідною мовою: «Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства» [6]. Це законодавче положення покликане захищати мовні права і знижувати потенційну напругу. У контексті розгляду двомовності прикордонних регіонів варто згадати і про явище мовного саботажу [1], коли окремі групи використовують мовне питання для політичного тиску, що може призвести до підриву соціальної згуртованості. Психолінгвістичний аналіз таких ситуацій вказує на активацію феномену мовної ідентичності як маркера етнічної приналежності, що посилює міжгрупові бар’єри і створює психологічний розлом у спільноті. Така мовна ізоляція активує феномени «ми» та «вони», що сприяє соціальній поляризації і загрожує територіальній цілісності держави через посилення сепаратистських настроїв.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: Закарпатська область; прикордонні регіони; двомовність; територіальна цілісність