Az altruizmus megjelenése óvodáskorú gyermekek körében - Csopák Éva; Чопак Єва; Chopak Yeva („RIK-U" Kft., 2019)
A tanulmány témája Az altruizmus megjelenése óvodáskorú gyermekeknél. Először egy rövid szakirodalmi áttekintést mutatok be, melynek segítségével átláthatóbbá válik az altruizmus fogalma. Majd a továbbiakban a gyakorlati részt láthatjuk, melyben a vizsgálat menetének leírása jelenik meg. Ebben taglalom kutatásom módszeré(i)t, a vizsgált csoportok jellemzését, valamint a létrejött eredményeket. A vizsgálat, mely a megfigyelés módszerével valósult meg, a Beregszászi 18. Számú Bölcsőde- Óvodában történt. Kis- és nagycsoportos gyerekeket figyeltem meg, és azt, hogy mennyire felelnek meg az altruizmus kritériumainak. Két hipotézis alakult ki a kutatással kapcsolatosan: az altruizmus megléte nem korfüggő; valamint azon elméletek, melyek a gyermeket, mint önző lényt említik, megcáfolhatóak (Zahn-Waxler,C. és Radke- Yarrow,M: „Az empátiás törődés eredete” című kiadványban összegyűjtött kutatások alapján).

Abstract. This research is devoted to the study of altruism of preschool children. Its first part involves the analysis of literature in this subject. The second part presents the empirical research in my paper. It involves the methods of the research, the characterization of the examined groups and the results. In my opinion the most effective method in this research is the observation. In my paper I will apply that. I’m observating the children in two groups in the kindergarten №18, in the town of Beregszász (Berehove). I have observed (3–4 y.o.) and (6–7 y.o.) children and how well they meet the criteria of altruism. I have two hypotheses: the presence of altruism does not depend on the age of children; the theories that kids are all selfish and refutable (based on the theories and researches which have been collected by Zahn-Waxler, C. and Radke-Yarrow, M.).
Форми прояву альтруїзму в дошкільному віці
Altruism display among preschool children
https://kmf.uz.ua/kiadvanyaink/a-koz-es-felsooktatas-elott-allo-kihivasok-a-21-szazadban-kelet-kozep-europaban-az-oktatasi-reformok-tukreben/
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00007073
Keywords: altruism; altruizmus; empathy; empátia; kindergarten; óvoda; preschool children; gyerekek; helping; segítségnyújtás; selfishness; önzés