The Impact of Digital Procedures in Accounting and Auditing on Tax Collection Efficiency - Ahmed Essia Ries; Ахмед Ecія Ріес (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Abstract. In the past, auditors would review financial statements and other documents at the conclusion of an accounting period as part of their routine auditing activity. Nonetheless, because of the availability of real-time data and sophisticated monitoring methods in the digital age, auditors may do continuous auditing. Continuous auditing allows auditors to spot irregularities or possible hazards as they arise by continuously monitoring financial transactions. Using technology, auditors can improve internal controls, give prompt feedback, and proactively reduce risks. Thus, this study aims at examining the digital procedures accounting and auditing on tax collection efficiency. The study uses the quantitative approach through survey of 150 persons work in the field of tax inspectors of Oman Tax Authority. This study uses Smart-PLS as statistical instruments to analyses its hypotheses. The results demonstrated digital procedures accounting and auditing has a significant and positive influence on tax collection efficiency in Tax Authority in Oman. The theoretical framework of this work could be helpful to understand digital factors to growing active tax collection. For auditors, the digital era has created a world of opportunities that allow them to provide their clients with more efficiency, accuracy, and value. Through continuous auditing and data analytics, auditors can find valuable insights, minimize risks, and optimize their procedures. However, auditors need to keep up with these technical developments, update their knowledge, and keep a close eye on how the digital world is changing. The novelty of the current work lies in examining the link between auditing and digital transformation, taking into account the utilization of factors and their contribution to the enhancement of tax authorities. It also highlights the role of real-time data analysis in improving auditors' decision-making abilities. This study is particularly unique in the context of developing countries, especially in the Arabian Gulf, and specifically within Oman.

Резюме. У минулому аудитори переглядали фінансові звіти та інші документи наприкінці звітного періоду як частину своєї звичайної аудиторської діяльності. Тим не менш, через доступність даних у реальному часі та складних методів моніторингу в епоху цифрових технологій аудитори можуть проводити безперервний аудит. Постійний аудит дозволяє аудиторам виявляти порушення або можливі небезпеки, коли вони виникають, шляхом постійного моніторингу фінансових операцій. Використовуючи технологію, аудитори можуть покращити внутрішній контроль, надати оперативний зворотний зв’язок і завчасно зменшити ризики. Таким чином, це дослідження спрямоване на вивчення цифрових процедур обліку та аудиту ефективності збору податків. У дослідженні використовується кількісний підхід шляхом опитування 150 осіб, які працюють у сфері податкових інспекторів Податкового управління Оману. Це дослідження використовує Smart-PLS як статистичні інструменти для аналізу своїх гіпотез. Результати продемонстрували, що цифрові процедури бухгалтерського обліку та аудиту мають значний позитивний вплив на ефективність збору податків у податковій службі Оману. Теоретична основа цієї роботи може бути корисною для розуміння цифрових факторів зростання активного збору податків. Для аудиторів цифрова ера створила цілий світ можливостей, які дозволяють їм надавати своїм клієнтам більшу ефективність, точність і цінність. Завдяки постійному аудиту та аналізу даних аудитори можуть отримати цінну інформацію, мінімізувати ризики та оптимізувати свої процедури. Однак аудитори повинні бути в курсі цих технічних розробок, постійно оновлювати свої знання та стежити за зміною цифрового ландшафту. Новизна поточної роботи полягає в дослідженні зв’язку між аудитом і цифровою трансформацією, розглядаючи використання різних факторів та їх внесок у посилення податкових органів. Він також підкреслює роль аналізу даних у режимі реального часу в покращенні здатності аудиторів приймати рішення. Це дослідження особливо унікальне в контексті країн, що розвиваються, особливо в Перській затоці, і зокрема в Омані.

Korábban a könyvvizsgálók szokásos könyvvizsgálati tevékenységük részeként a beszámolási időszak végén áttekintették a pénzügyi kimutatásokat és egyéb dokumentumokat. A digitális korban elérhető valós idejű adatokkal és kifinomult monitorozási technikákkal azonban a könyvvizsgálók folyamatos auditálást végezhetnek. A folyamatos könyvvizsgálat lehetővé teszi a könyvvizsgálók számára, hogy a pénzügyi tranzakciók folyamatos nyomon követésével észleljék a jogsértéseket vagy potenciális fenyegetéseket. A technológia használatával a könyvvizsgálók javíthatják a belső ellenőrzéseket, azonnali visszajelzést adhatnak, és korán csökkenthetik a kockázatokat. Ezért jelen kutatás célja a digitális számviteli eljárások tanulmányozása és az adóbeszedés hatékonyságának ellenőrzése. A tanulmány kvantitatív megközelítést alkalmaz 150, az ománi Adószolgálatnál adóellenőrök területén dolgozó személy megkérdezésével. Ez a tanulmány a Smart-PLS-t statisztikai eszközként használja hipotéziseinek elemzéséhez. Az eredmények azt mutatták, hogy a digitális számviteli és könyvvizsgálati eljárások jelentős pozitív hatással vannak az Omán Adószolgálat adóbeszedési hatékonyságára. Ennek a munkának az elméleti kerete hasznos lehet az aktív adóbeszedés növekedésének digitális mozgatórugóinak megértésében. A könyvvizsgálók számára a digitális kor olyan lehetőségek világát teremtette meg, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy nagyobb hatékonyságot, pontosságot és értéket biztosítsanak ügyfeleiknek. A folyamatos könyvvizsgálat és adatelemzés révén az auditorok értékes információkhoz juthatnak, minimalizálhatják a kockázatokat és optimalizálhatják eljárásaikat. A könyvvizsgálóknak azonban lépést kell tartaniuk ezekkel a technikai fejlesztésekkel, folyamatosan frissíteniük kell tudásukat, és figyelemmel kell kísérniük a változó digitális tájat. A munka újdonsága az ellenőrzés és a digitális átalakulás kapcsolatának vizsgálatában rejlik, figyelembe véve a különböző tényezők felhasználását és azok hozzájárulását az adóhatóság megerősítéséhez. A tanulmány arra is rávilágít, hogy a valós idejű adatelemzés milyen szerepet játszik a könyvvizsgálók döntéshozatali képességének javításában. Ez a tanulmány egyedülálló a fejlődő országok kontextusában, különösen a Perzsa-öbölben és Ománban.
Вплив цифрових процедур в бухгалтерському обліку та аудиті на ефективність збору податків
A számviteli és könyvvizsgálati digitális eljárások hatása az adóbeszedés hatékonyságára
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: digital accounting; auditing; taxation; technology