Csap története a szovjetesítés idején 1944-1964 - Kádas Krisztián; Кадаш Крістіан (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2022)
Szakdolgozatom témája: Csap története a szovjetesítés idején 1944-1964. A témaválasztáskor azért esett erre a témára a választásom, mert mindig is érdekelt Csap és környező falvainak története, ugyanis én is egy Csap melletti faluban, Tiszaásványban élek. Csap az a város, amely a vasúti csomópontjával mindig is értékes területnek számított. A vasutat 1872-ben kezdték megépíteni, és ettől Csap és a környező falvak élete is megváltozott. A terület sokszor cserélt gazdát, sokszor kellett az embereknek más-más nyelveket megtanulniuk azért, mert az országhatárt áthúzták a fejük felett. Legtöbb ideig Magyarország részét képezte, teljesen 1920-ig. Az ezt következő évtizedekben pedig egy emberöltő alatt volt csehszlovák majd ismét magyar tulajdon, majd a leggyötrelmesebb évek vártak rá, a szovjet „vasfüggöny” alatt. 1991-től már a független Ukrajna része. Munkámban főleg azt szeretném bemutatni, hogy mi is zajlott a Szovjetunió fennhatósága alatt töltött években Csapon.
Історія м. Чоп під час радянізації 1944-1964 рр.
Keywords: Csap; szovjetesítés; elhurcolások; Málenkij robot; helytörténet; kolhozosítás