Gamifikáció az oktatásban: a másodfokú függvények témakörének oktatása - Boros József; Борош Йосип (Matematika és Informatika Tanszék, 2025)
A mai diákoknak új típusú tulajdonságokkal rendelkeznek. Digitális technológiák világának fejlődése miatt teljesen más világban nőttek fel, különböző tanulási stílusokkal rendelkeznek, más a hozzáállásuk a tanulási folyamatokhoz, és magasabb elvárásaik vannak az oktatással és a tanulással szemben. A tanárok is másfajta kihívásokkal találják magukat szemben és fontos kérdéseket kell megoldaniuk a tanítás tanulói igényekhez, preferenciákhoz és elvárásokhoz való igazítása kapcsán. A pedagógusoknak különféle oktatási módszereket és megközelítéseket kell alkalmazniuk, amelyek lehetővé teszik a tanulók számára, hogy aktív résztvevői legyenek a tanulási folyamatnak, erős motivációval és elköteleződéssel a saját tanulásuk iránt. A modern pedagógiai paradigmák és az oktatási trendek, amelyeket az IKT (információs és kommunikációs technológiák) használata tovább erősít, megalapozzák az aktív tanulás megvalósítására irányuló új megközelítések és módszerek alkalmazását. Az oktatás gamifikációja (játékelemek alkalmazása a tanulásban) az egyik ilyen tendencia. A szakdolgozat célja a matematikaórák játékosítása, hogy ezzel motivációt és érdeklődést keltsünk a diákokban. A kísérleti oktatás ideje alatt a „Másodfokú függvények” témakört vezettem le játékosítva a 9-edik osztályban, felhasználva a videójátékok különböző elemeit, tulajdonságait. A munka során megvizsgáljuk, hogy a játékosított tanóráknak kihatással vannak e a diákok matematikai szorongására, amely csökkentheti a tanulók koncentrációját és negatív hatással van a diákok eredményeire.
Гейміфікація в освіті: практика - на тему квадратичної функції
Keywords: matematika; gamifikáció; másodfokú függvények; математикa; гейміфікація; квадратичної функції