Kultúrdiplomácia és nemzetkép. A magyar–ukrán diplomáciai és kultúrdiplomáciai kapcsolatok jellemzői - Bocskor Andrea; Бочкор Андрея (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"TIMPANI", 2014)
A közelebbi-távolabbi földrajzi távolságban lévő országok, népek kétoldalú kapcsolatainak fontos fokmérője a politikai viszony, de a kulturális kapcsolatok intenzitása jelzi igazából e kapcsolat mélységét. A nemzeti kultúra bemutatásában külföldön leginkább a kultúrdiplomáciának van fontos szerepe. A kulturális kapcsolatok és a kulturális diplomácia szoros viszonyban vannak egymással, kihatnak a kölcsönös nemzetképre, árulkodnak arról az Önképről, amit sugározni akarunk magunkról. A magyarságkép felmérésének és a kultúra diplomáciai eszközként való felhasználásának fontossága először a trianoni trauma következményeként merült fel, amikor a politikai és tudományos élet szereplői a csonkítás miértjére keresve a választ azzal szembesültek, milyen negatív kép, elavult sztereotípiáktól hemzsegő ismeretanyag van a külföldi köztudatban a magyarságról. A magyarságkép tudományos alapokra helyezett kutatását a rendszerváltás utáni magyar értelmiség vállalta fel, új lendületet vett ez a tudományterület. Ezen elméleti alapból kiindulva vizsgálja tanulmányom a jelenkori magyar–ukrán diplomáciai és kultúrdiplomáciai kapcsolatokat.

Резюме. Важливим показником двосторонніх відносин країн і народів є їхні політичні відносини, але справжню глибину цих стосунків розкриває інтенсивність культурних зв'язків. Розвиток дво- або багатосторонніх культурних зв'язків і культурної дипломатії тісно пов′язані між собою, мають прямий вплив на формування національного образу інших народів, а також показують наш самообраз, як ми бачимо Себе, і що ми хочемо транслювати про Себе. Важливість вивчення іміджу угорців і використання надбань культури у сфері дипломатії вперше була усвідомлена після Тріанонської угоди, коли політичні та наукові діячі в пошуках відповідей на причини поразки дізналися про те, який негативні образи та застарілі стереотипи стосовно угорців панували у свідомості іноземців. Проте справжнє наукове вивчення образу угорців почалося тільки після зміни влади 1989 року. Виходячи з цієї теоретичної бази, проведено дослідження сучасних угорсько-українських дипломатичних і культурно-дипломатичних відносин.

Abstract. The political relationship is an important factor in the bilateral relations of countries and nations, but the intensity of cultural relations indicates this relationship in depth. The cultural diplomacy plays the most important role in presentation of the national cultures abroad. The development of cultural relations and cultural diplomacy are in strong interrelationship, exerting impact on cross-national image, and revealing our SelfImage we want to show. The attention to the importance of investigating the Hungarians′ image and cultural diplomacy was for the first time drawn after Trianon trauma, when the political and scientific representatives in search of the answers were faced with the negative Hungarian image and outdated stereotypes of the foreign public consciousness. However, the scientific research of the Hungarians′ image was undertaken only after the Post-Soviet time. Thus, the study deals with the contemporary Hungarian-Ukrainian diplomatic and cultural diplomatic relations on the aforementioned theoretical basis.
Культурна дипломатія й національний імідж. Особливості угорсько-українських дипломатичних та культурно-дипломатичних відносин
Cultural Diplomacy and National Image. The Characteristics of Hungarian-Ukrainian Diplomatic and Cultural Diplomatic Relations
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_Ac_Bereg_2014_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/160302
Keywords: kultúrdiplomácia; magyar–ukrán diplomáciai kapcsolatok; nemzetkép; kultúrdiplomácia