A tanulók biológiai kompetenciáinak fejlesztése az erdőben való oktatás során - Solymos Tetyjána; Шольмош Тетяна (Biológia és Kémia Tanszék, 2022)
Szakdolgozatom célja az volt, hogy megismerkedjünk az erdei iskolák kialakulásának történeti előzményeivel, működésük magyarországi tapasztalataival és szerepével a tanórán kívüli biológiaoktatásban, valamint a különböző kompetenciák fejlesztésének lehetőségeivel a II. RFKMF Nagydobronyi Erdei Iskolájában és a KMPSZ Természetismereti és Természetvédelmi Táborában folyó foglalkozásokon. Munkám során foglalkoztunk az európai és magyarországi erdei iskolák létrejöttének történetével, felvázoltuk az erdei iskolákkal kapcsolatos eddigi magyarországi tapasztalatokat. Munkám első fejezetében az erdei iskolákkal kapcsolatos eddig megjelent legjelentősebb szakirodalmakat tekintettük át, vizsgáltuk a kompetencia fogalmát és annak csoportosítását. A második fejezetben foglalkoztunk a különböző kompetenciák fejlesztésének lehetőségeivel a KMPSZ nyári Természetismereti és Természetvédelmi Táborának foglalkozásai során. Kérdőíves felmérést végeztünk, melynek eredményeiből arra a következtetésre jutottunk, hogy a tábor programjai során szinte mindegyik olyan kompetencia fejlesztése megvalósítható, amelyeket előír az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium által jóváhagyott általános iskolai biológia program. Ugyancsak ebben a fejezetben elemeztük a II. RFKMF Nagydobronyi Erdei Iskolájában eddigi megvalósult foglalkozásokat és azok szerepét a különböző kompetenciák fejlesztésében. Az utolsó fejezetben bemutattuk az eredményeket. Elmondhatjuk, hogy úgy a tábori, mint az erdei iskolai foglalkozásokon az összes kompetencia közül prioritást élveznek a természettudományi, az ökológiai és az egészségnevelési kompetenciák. Ezen kompetenciák mellett ugyanakkor jól fejleszthetők még a tanulók egyéb kompetenciái is, mint például az anyanyelvi és idegen nyelvi kommunikációs kompetenciák, a szociális és társadalmi kompetenciák, valamint az önkifejezési kompetenciák is.
Розвиток біологічних компетенцій учнів при навчанні у лісі
Keywords: Erdei iskola; II. RFKMF Nagydobronyi Erdei Iskola; Természetismereti és Természetvédelmi Tábor; kompetencia