A határmenti települések turisztikai és turizmusfejlesztési lehetőségeinek vizsgálata Mezőkaszony (Ukrajna) és Barabás (Magyarország) példáján - Szálka Nikoletta; Салка Ніколетта (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2021)
Mezőkaszonyi származásom miatt fontos számomra ez a vidék, így a kutatással szerettünk volna hozzájárulni a terület turisztikai fejlődési lehetőségeinek a feltárásához. Ezáltal fontosnak tartottuk megvizsgálni, hogyan hat a Mezőkaszony és Barabás között lévő határátkelő a két település turizmusára. A két település hogyan segíthetné egymás turizmusának fejlődését. A kutatás során kérdőíveket töltettünk ki mezőkaszonyi (2019) és barabási lakosokkal (2020, 2021) (1. MELLÉKLET, 2. MELLÉKLET), illetve Mezőkaszonyban három, Barabásban két interjút (2021) (3. MELLÉKLET, 4. MELLÉKLET) készítettünk a település turizmusát ismerő személyekkel. A munkámban az előző években végzett kutatásaimat használtam fel. Ezáltal egy összehasonlítás révén vontam le a következtetéseket és tettem ajánlásokat arra, hogy milyen Mezőkaszony és Barabás térségeket érintő, közös, a turizmus fejlődését elősegítő tevékenységeket lehetne megvalósítani. Ezeket pro és kontra érvekkel támasztottam alá.
Дослідження туристичних можливостей та розвитку туризму в прикордонних населених пунктах на прикладі с. Косонь (Україна) та с. Барабаш (Угорщина)
Keywords: Барабаш; Косонь; розвиток туризму; прикордонні населені пункти; Barabás; Mezőkaszony; turizmusfejlesztés; határmenti települések