Сутність, функціонування та розвиток сучасних транскордонних систем - Устич Сергій; Ustych Serhiy; Бенчак Олеся; Benchak Olesya („RIK-U” Kft., 2018)
Резюме. У сучасному світі протікають безперервні транскордонні процеси1 та формується значна кількість транскордонних утворень. Ці утворення можуть бути більшими або меншими, активними чи пасивними, побудованими на антагонізмі геополітичних інтересів або ж відносно безконфліктними. Серед них трапляються й такі, що відігравали і відіграють в історії людства найбільш помітну роль, бо в них містяться вузлові геополітичні інтереси людства, а, значить, і його найгостріші суперечності. Соціум завжди був зацікавлений у тому, щоб здобути адекватне знання про актуальний стан транскордонних явищ та вірно прогнозувати їхню динаміку. Більше того, суспільство прагнуло, по можливості, направляти їх розвиток у бажаному руслі, іншими словами, управляти ними. Це, головним чином, торкалося попередження викликів та загроз, що породжуються внутрішнім потенціалом зазначених процесів, чи, хоча б, мінімізації негативних наслідків їх дії.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/11/Multicult-Diversity_Book-of-Abstracts_23-10-2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006453
Keywords: транскордонні процеси; функціонування; розвиток