Сучасні інструменти бізнес-аналітики для управління підприємницькою діяльністю - Макарович Вікторія; Makarovics Viktória; Vyktorya Makarovych (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
Резюме. Сучасне бізнес-середовище має динамічний характер та потребує використання інформаційно-програмних засобів для бізнес-аналізу задля досягнення максимальної ефективності в процесі господарювання. В статті проведено аналіз сутності терміну "Бізнес-аналітика" та встановлено, що це сукупність комп'ютерних методів і інструментів, які забезпечують перетворення ділової інформації в форму, придатну для бізнес-аналізу з метою ухвалення управлінських рішень. Розглянуто основні класифікаційні ознаки інформаційно-програмних засобів для бізнес-аналітики. В залежності від виконання певного набору функцій або операцій інструменти бізнес-аналітики класифікують на: засоби побудови сховищ даних; системи оперативної аналітичної обробки; інформаційно-аналітичні системи; засоби інтелектуального аналізу даних; інструменти для виконання запитів і побудови звітів. В залежності від використання програмні засоби для бізнес - аналітики поділяє на дві категорії: засоби кінцевого користувача для звітності, запитів й аналіз; засоби вилучення даних і статистичне програмне забезпечення. Здійснено огляд програмних продуктів, які є лідерами на ринку BI-систем. Проведено компаративний аналіз інструментів бізнес-аналітики, які є інноваційними для ринку України. Окреслено ключові тенденції розвитку бізнес-аналітики: використання SaaS BI; використання рішень з відкритим кодом; перетворення даних у формат, доступний аналітичним інструментам; візуалізація представлення інформації в аналітичних системах для спрощення роботи кінцевим споживачам. Розвиток систем бізнес-аналітики на перспективний період часу передбачає: інтеграцію BI-систем безпосередньо в програмні продукти; розвиток технологій "Обробка природної мови"; злиття систем BI з машинним навчанням; можливість створювати історії за допомогою даних – сторітеллінг; зростання популярності роботи з BI-системами на смартфоні; формування інтерактивних звітів в режимі реального часу. Практичний результат використання інструментів бізнес-аналітики дає можливість приймати обґрунтовані управлінські рішення в умовах ризико-орієнтованого управління компанією.

Abstract. The modern dynamic business environment requires the use of information and software tools for business analysis in order to achieve maximum efficiency in the business process. The article considers the essence of the term "Business Analytics" as a set of computer methods and tools that ensure the transformation of business information into a form suitable for business analysis in order to make managerial decisions. The main classification features of information and software tools for business analytics are considered. Depending on the performance of a certain set of functions or operations, business analytics tools are classified into means of building data warehouses; operational analytical processing systems; information and analytical systems; means of intelligent data analysis; tools for performing queries and building reports. Depending on the use, software tools for business analytics are divided into two categories: end-user tools for reporting, queries and analysis; data extraction tools and statistical software. A review of software products that are leaders in the market of BI systems was carried out. A comparative analysis of business analytics tools, which are innovative for the Ukrainian market, was conducted. The key trends in the development of business analytics are outlined: the use of SaaS BI; use of open source solutions; data conversion into a format accessible to analytical tools; visualization of information presentation in analytical systems to simplify work for end users. The development of business analytics systems for a prospective period of time involves: integration of BI systems directly into software products; development of "Natural Language Processing" technologies; fusion of BI systems with machine learning; the ability to create stories using data - storytelling; growing popularity of working with BI systems on a smartphone; generation of interactive reports in real time. The practical result of using business analytics tools makes it possible to make reasonable management decisions in terms of risk-oriented management of the company.

A modern üzleti környezet dinamikus, valamint az üzleti folyamatok maximális hatékonyságának elérése érdekében információs és szoftveres eszközök használatát igényli az üzleti elemzéshez. A tanulmány az „Üzleti analitika” kifejezés lényegét elemzi. Az üzleti analitika olyan számítógépes módszerek és eszközök összessége, amelyek biztosítják az üzleti információ üzleti elemzésre alkalmas formába történő átalakítását vezetői döntések meghozatala céljából. A tanulmány az üzleti analitika információs és szoftveres eszközök osztályozásának főbb jellemzőit tekinti át. Egy bizonyos funkció-, vagy műveletcsoport teljesítményétől függően az üzleti analitika eszközei a következőkre oszthatók: adattárházak építésére szolgáló eszközök; operatív és analitikai feldolgozó rendszerek; információs és elemző rendszerek; intelligens adatelemző eszközök; lekérdező és jelentéskészítő eszközök. Felhasználástól függően az üzleti analitikához használt szoftvereszközök két kategóriába sorolhatók: jelentéskészítésre, lekérdezésre és elemzésre szolgáló végfelhasználói eszközök; adatelemző eszközök és statisztikai szoftverek. A tanulmány olyan szoftvertermékeket ismerteti, amelyek vezető szerepet töltenek be a BI-rendszerek piacán, valamint összehasonlító elemzést tartalmaz az ukrán piacon alkalmazott innovatív üzleti elemzési eszközökről. Az üzleti analitika fejlesztésének fő területei meghatározásra kerültek: SaaS BI használata; nyílt forráskódú megoldások használata; adatok konvertálása analitikai eszközök számára hozzáférhető formátumba; információ megjelenítése elemző rendszerekben a végfelhasználók munkájának egyszerűsítése érdekében. Az üzleti analitika rendszerek jövőbeli fejlesztése a következőket foglalja magában: BI-rendszerek integrálása közvetlenül szoftvertermékekbe; „természetes nyelvi feldolgozási” technológiák fejlesztése; BI-rendszerek gépi tanulással való kombinálása; az adatok felhasználásával történetek létrehozásának képessége - storytelling; a BI-rendszerekkel való munkavégzés növekvő népszerűsége okostelefonokon; interaktív jelentések elkészítése valós időben. Az üzleti analitikai eszközök használatának gyakorlati eredménye lehetővé teszi a vállalat kockázatorientált gazdálkodása szempontjából ésszerű vezetési döntések meghozatalát.
Modern üzleti elemző eszközök az üzletvezetés irányításában
Modern business analytics tools for business management
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00010508
Keywords: інновація; бізнес-аналітика; управлінські рішення; Microsoft Power BI; Tableau; Qlik