Trends in the developing Ukrainian Non-Bank financial service markets assessed using a mixture separation method - Vnukova Nataliya; Внукова Наталія; Vnukova Natália; Robert Bacho; Бачо Роберт; Bacsó Róbert (LLC “Consulting Publishing Company “Business Perspectives”, 2020)
Abstract. Non-bank financial institutions play an important role in the non-bank financial service markets ex pressed in expanding the access to financial services for individuals and legal entities. The non-bank financial service markets demonstrate their performance peculiarities in the pre-crisis and post-crisis periods that bring up to date the need to form a scientific presentation of their development trends. Therefore, it is necessary to provide scientific background and identify the regress and progress pro cesses in the non-bank financial service markets. The research aim is to develop an analytical approach to determining the peculiarities of the develop ment processes in the non-bank financial service markets. The research assesses the key indicators of the non-bank financial service markets in terms of quantity by dividing a set of values into groups by cluster analysis and multidimensional object clustering by a system of indicators, as well as identify ing the progress and regress patterns in the non-bank financial service markets. Achieving the research results requires taking into account the above-mentioned objectives fulfilled in seven stages. The research results reflect the influence on the financial service markets exerted by the governmental regulation policy and the consumer protection level in these markets.

Резюме. Небанківські фінансові установи відіграють важливу роль на ринках небанківських фінансових послуг щодо розширення доступу фізичних та юридичних осіб до фінансових послуг. Враховуючи особливості функціонування небанківських ринків фінансових послуг у докризовий та посткризовий період, актуалізується необхідність формування наукової формалізації тенденцій їх розвитку. Таким чином, дослідження, присвячені науковій аргументації та встановленню процесів регресу та прогресу на небанківських ринках фінансових послуг є необхідними. Метою дослідження є розробка аналітичного підходу для визначення особливостей процесів розвитку небанківських ринків фінансових послуг. У дослідженні проведено кількісну оцінку ключових індикаторів розвитку небанківських ринків фінансових послуг шляхом розподілу показників на групи з використанням кластерного аналізу та багатовимірної кластеризації об’єктів за системою показників, а також виявлення закономірностей прогресу та регресу на ринках небанківських фінансових послуг. Отримання результатів може бути досягнуто з урахуванням вищезазначених передумов з їх виконанням у сім етапів Результати дослідженння визначають вплив політики державного регулювання на ринки фінансових послуг та рівень захисту прав споживачів на досліджуваних ринках. Отримання бажаних результатів дослідження може бути отримано з урахуванням вищезазначених цілей та виконання їх у сім етапів. Результати досліджень визначають вплив політики державного регулювання на ринки фінансових послуг та рівень захисту прав споживачів на досліджуваних ринках.
Оцінка тенденцій сучасного розвитку ринків небанківських фінансових послуг України із застосуванням методу з розділення суміші
Keywords: financial services; non-bank institutions; insurance; credit unions; regulation; фінансові послуги; небанківські фінансові установи; страхування; кредитні спілки; регулювання