CBDC: історія виникнення та перспективи впровадження - Ганусич Вероніка; Veronika Hanusych; Hanuszics Veronika (Міжрегіональна Академія управління персоналом, 2024)
Резюме. У статті розглядається поняття електронних грошей та цифрових валют, зокрема цифрової валюти центрального банку (CBDC). Описано її ключові характеристики, функції та відмінності від традиційних фіатних грошей і криптовалют. Аналізується історія виникнення CBDC, починаючи з перших експериментальних проєктів, таких як ініціатива центрального банку Еквадору, та подальший розвиток концепції в провідних економіках світу. Розглянуто основні переваги впровадження CBDC, включаючи підвищену прозорість фінансових операцій, зниження витрат на емісію грошей, а також інтеграцію з сучасними платіжними технологіями. Водночас акцентовано увагу на викликах, пов’язаних із впровадженням цифрових валют, таких як ризики кібербезпеки, можливість державного контролю за транзакціями, необхідність доступу до інтернету та загроза витіснення локальних валют глобальними CBDC. Окремо розглянуто поточні ініціативи різних країн, включаючи досвід Китаю, Швеції, Канади, Японії, а також перспективи впровадження e-Гривні в Україні. Зроблено висновок, що, попри наявні недоліки, цифровізація фінансових систем є неминучим процесом, і CBDC можуть відігравати важливу роль у майбутньому світової економіки.
Keywords: електронні гроші; фіатна валюта; програмовані гроші; біткоїн; стейблкоїни; цифрова форма грошей