Előszó - Orosz Ildikó; Орос Ільдіко; Oros Ildiko; Csatáry György; Чотарі Юрій; Yurii Chotari (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2022)
Az alábbi disszertáció orosz nyelven íródott, ezért fordítását szerkesztett formában tesszük közzé. A fordítók – Braun László és Kész Barnabás főiskolai tanárok – igyekeztek eredeti formában visszaadni azokat a gondolatokat és szófordulatokat, melyeket a szerző használt a XVII. századi események előadásakor. Meggyőződésünk, hogy ezen tudományos mű segítségével jól szemléltethető, hogy hol állt a magyar tudományosság a felvetett kérdéseket illetően mintegy harminc évvel ezelőtt. Ettől függetlenül nem csupán tudománytörténeti munkaként értékelhetjük, hanem olyan műként, amely ma is alapul szolgálhat a tárgyalt tudományos kérdések tisztázásakor.
Keywords: előszó; XVII. század; 1664–1670. évi főúri összeesküvés