Інтеграція репатріантів у ринок праці України: виклики та перспективи - Дмитро Ткач; Dmitro Tkacs; Dmytro Tkach (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Предметом дослідження визначено процеси інтеграції репатріантів у ринок праці України та фактори, що впливають на їх працевлаштування. Метою роботи є комплексний аналіз викликів та перспектив інтеграції репатріантів у вітчизняний ринок праці, а також розробка практичних рекомендацій щодо оптимізації цього процесу. Методологія дослідження базується на системному підході із застосуванням методів статистичного аналізу, експертного опитування та порівняльного аналізу міжнародного досвіду. У процесі дослідження використано дані Державної служби статистики України, результати соціологічних досліджень та експертні оцінки. В результаті роботи виявлено основні перешкоди для успішної інтеграції репатріантів: адміністративні бар'єри, складнощі з визнанням професійної кваліфікації, мовні та культурні відмінності. Встановлено, що найбільш перспективними секторами для працевлаштування репатріантів є IT-сфера, міжнародна торгівля та консалтинг. Розроблено рекомендації щодо вдосконалення державної політики підтримки репатріантів, які передбачають створення спеціалізованих програм професійної адаптації та перекваліфікації з урахуванням закордонного досвіду. Запропоновано спростити процедури визнання іноземних кваліфікацій, запровадити індивідуальний супровід репатріантів кар'єрними радниками та розробити стимули для роботодавців. Рекомендовано посилити програми підтримки підприємницьких ініціатив через пільгове кредитування та консультаційну допомогу. Важливими компонентами є також створення єдиної інформаційної системи, розробка регіональних програм інтеграції та забезпечення психологічної підтримки. Для координації цих заходів пропонується створити міжвідомчу раду з питань репатріації.Результати дослідження можуть бути застосовані при розробці державних програм підтримки репатріантів, удосконаленні нормативно-правової бази та створенні механізмів сприяння їх працевлаштуванню. Висновки дослідження свідчать про необхідність системного підходу до вирішення проблем інтеграції репатріантів, що передбачає координацію зусиль державних органів, бізнесу та громадських організацій. Запропоновано конкретні механізми оптимізації процесу працевлаштування репатріантів та підвищення ефективності їх професійної адаптації.

A tanulmány tárgya a hazatelepültek ukrajnai munkaerő-piaci integrációjának folyamatai és a foglalkoztatásukat befolyásoló tényezők. A munka célja a hazatelepülők hazai munkaerő-piaci integrációja kihívásainak és kilátásainak átfogó elemzése, valamint gyakorlati ajánlások kidolgozása e folyamat optimalizálására. A kutatási módszertan a statisztikai elemzés, a szakértői felmérés és a nemzetközi tapasztalatok összehasonlító elemzésének módszereit alkalmazó szisztematikus megközelítésen alapul. A kutatáshoz az Ukrán Állami Statisztikai Szolgálat adatait, szociológiai kutatások eredményeit és szakértői értékeléseket használtak fel. A munka eredményeként azonosításra kerültek a hazatérők sikeres beilleszkedésének fő akadályai: adminisztratív akadályok, a szakmai képesítések elismerésének nehézségei, nyelvi és kulturális különbségek. Megállapítást nyert, hogy a hazatelepültek foglalkoztatásának legígéretesebb ágazatai az informatika, a nemzetközi kereskedelem és a tanácsadás. A hazatelepültek állami támogatási politikájának javítására ajánlásokat dolgoztunk ki, amelyek magukban foglalják a szakmai adaptációt és átképzést szolgáló speciális programok létrehozását a külföldi tapasztalatok figyelembevételével. Javasoljuk a külföldi képesítések elismerési eljárásainak egyszerűsítését, a hazatelepültek pályaválasztási tanácsadók általi egyéni támogatásának bevezetését, valamint a munkaadók ösztönzőinek kialakítását. Javasoljuk a vállalkozói kezdeményezéseket támogató programok megerősítését kedvezményes hitelezéssel és tanácsadási segítséggel. Ugyancsak fontos az egységes információs rendszer kialakítása, a regionális integrációs programok kidolgozása, a pszichológiai támogatás biztosítása. Ezen intézkedések koordinálására egy tárcaközi tanács létrehozását javasoljuk a visszatérők kérdéseinek megoldásához. A kutatás eredményei felhasználhatók a repatriáltakat támogató állami programok kidolgozásában, a szabályozási keretek javításában, foglalkoztatásukat elősegítő mechanizmusok kialakításában. A tanulmány eredményei azt jelzik, hogy a hazatelepültek integrációjával kapcsolatos problémák megoldásának szisztematikus megközelítésére van szükség, amely magában foglalja a kormányzati szervek, a vállalkozások és az állami szervezetek erőfeszítéseinek összehangolását. Konkrét mechanizmusokat javaslunk a repatriáltak foglalkoztatási folyamatának optimalizálására és szakmai alkalmazkodásuk hatékonyságának növelésére.

Abstract. The study focuses on the processes of integrating repatriates into Ukraines labor market and the factors influencing their employment. The objective of the research is to conduct a comprehensive analysis of the challenges and prospects of repatriates; integration into the domestic labormarket and to develop practical recommendations for optimizing this process. The research methodology is based on a systematic approach employing methods of statistical analysis, expert surveys, and comparative analysis of international experience. The study utilized data from the State Statistics Service of Ukraine, sociological research findings, and expert assessments. The study identifies key obstacles to successful integration of repatriates, including administrative barriers, challenges in recognizing professional qualifications, and linguistic and cultural differences. It was found that the most promising sectors for employing repatriates are the IT sector, international trade, and consulting. Recommendations have been developed to improve state policy supporting repatriates, which include creating specialized programs for professional adaptation and requalification that take into account international experience. It is proposed to simplify procedures for recognizing foreign qualifications, introduce individual support for repatriates by career counselors, and develop incentives for employers. It is recommended to strengthen support programs for entrepreneurial initiatives through preferential lending and consulting assistance. Important components also include creating a unified information system, developing regional integration programs, and providing psychological support. To coordinate these measures, it is proposed to establish an interagency council on repatriation.The research results can be applied in the development of state programs to support repatriates, enhance the regulatory framework, and create mechanisms to facilitate their employment. The conclusions underline the necessity of a systematic approach to addressing the issues of repatriates integration, which involves the coordination of efforts among government agencies, businesses, and public organizations. Specific mechanisms are proposed to optimize the employment process for repatriates and improve the effectiveness of their professional adaptation.
A hazatelepültek integrációja az ukrán munkaerőpiacra: kihívások és kilátások
Integration of Repatriates into Ukraine’s Labor Market: Challenges and Prospects
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/8
Keywords: репатріанти; ринок праці; професійна інтеграція; працевлаштування; трудова адаптація; державна підтримка; професійна кваліфікація