Digitális határok: Dél-Korea és Magyarország kiberbiztonsági stratégiáinak összehasonlítása - Molnár D. Erzsébet; Молнар Д. Єлизавета; Yelyzaveta Molnar D.; Zsukovszky Ágnes (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2024)
A Koreai Köztársaságban a kiberbiztonság nagy utat tett meg az elmúlt évtizedekben. Az ország élen jár a technológiai innováció és a digitális infrastruktúra gyors fejlődése terén. Technológiailag fejlett országként Dél-Korea különösen érzékeny a kiberfenyegetésekre és a kiberbiztonsági kihívásokra, amelyek nemcsak a gazdasági és politikai stabilitást, hanem a nemzetbiztonságot is érintik. Dél-Korea digitális infrastruktúrája az egyik legfejlettebb a világon, beleértve az ország kiterjedt internet-hozzáférését és technológiai vívmányait. A gyorsan fejlődő digitális gazdaság és a technológiai szektorban betöltött kiemelkedő szerepe mellett azonban az ország egyre több kiberfenyegetéssel is szembesül. Az ország, ahol lakosságának több mint 95%-a internetezik, élen jár az 5G hálózatok bevezetésében is. Az ország legnagyobb technológiai vállalatai, mint például a Samsung és az LG, globális vállalkozások. Ez a magas szintű technológiai fejlettség azonban az ország kiszolgáltatottságát is növeli. A dél-koreai vállalatokat és kormányzati szerveket gyakran érik olyan támadások, mint például az adatlopás, a zsarolóvírusok és a szolgáltatásmegtagadási támadások[6].
Keywords: Koreai Köztársaság; kiberbiztonság; Magyarország; EU; infrastruktúra