A tanulók önálló tevékenysége a matematika tanulásában. Szöveges feladatok megoldása - Karkuska Katalin; Коркушка Катерина (Matematika és Informatika Tanszék, 2023)
Az elmúlt évtizedekben sokat változott a tanulás fogalma, a tanuláshoz való viszonyunk, a megszerzett tudás értéke. Azoknak a generációknak, akik manapság szakmát vagy diplomát szereznek — a technológiák rohamos fejlődése miatt —, később egészen biztosan tovább kell képezniük magukat, esetleg átképzésre szorulnak. Folyamatos önfejlesztésre, a tudás megújítására nemcsak a munkaerőpiac elvárásai miatt van szükségünk, belső szükségletté kell válniuk, hogy haladni tudjunk a korral. Ehhez nem kell más, mint hogy a hatékony önálló tanulás kompetenciája már gyermekkorban kialakuljon, és biztos alapot teremtsen az élményszerű tanuláshoz, az élethez, a munkához. E kompetencia kialakításában pedig igen nagy szerepet játszanak a pedagógusok. Nem tudjuk, hogy tíz-húsz év múlva melyek lesznek a "menő" szakmák, amelyek- re viszont ma kell képeznünk a felnövekvő nemzedéket, a jövő munkaerejét. Csak sejtjük, hogy milyen kompetenciák kellenek majd ahhoz, hogy az emberek hatékonyabban dolgozzanak, megállják helyüket az élet minden területén. Egyértelmű, hogy ebben a helyzetben nem lehet kőbe vésett tananyagot, lezárt tudásdarabkákat átadni. Emellett az iskolai tananyag nem is tartalmazhat minden olyan ismeretet, amire szüksége van, lesz vagy lehet az embernek élete során. Ismereteink egy részét tehát önállóan kell megszereznünk. Ezért is vált olyan fontossá az oktatásban a hatékony önálló tanulás támogatása.
Самостійна діяльність учнів при вивченні математики. Розв'язування текстових задач
Keywords: szöveges feladatok megoldása; matematikaoktatás; розв'язування текстових задач; навчання математики