Особливості оніричних мотивів у сучасній українській малій прозі - Кравченко Юлія; Yuliia Kravchenko; Kravcsenkó Júlia (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. У статті досліджено специфіку репрезентації сновидінь і марень у містичному просторі малої прозової жанрової форми. Про аналізовано сюжетний зв’язок оніричних мотивів з ключовими подіями оповідань, а також із психоемоційним станом персонажів. Визначено, що мотив сновидінь здебільшого розглядається в контексті психоаналізу, пов’язується із вираженням підсвідомого або ж навіть несвідомого людини. Так, візії в літературі можуть відображати внутрішній стан письменника, базуватися на його справжніх сновидіннях. Встановлено, що ще з доби романтизму сон у літературі втілював поєднання свідомого й несвідомого, а також відігравав важливу роль у готичній і містичній художній літературі задля поглиблення сюжету й тем, які в ньому піднімаються. Зосереджено увагу на особливостях репрезентації оніричних мотивів у сучасних українських містичних оповіданнях на матеріалі колективних збірок «Потайсвіт. Інакші» і «Українська містика» та збірки Н.Вівчарика«Те, що серед нас». Встановлено, що сон у містичних оповіданнях слугує засобом навіювання читачеві особливого настрою для сприйняття подій, котрі виходять за межі реальності. Визначено, що в містичних оповіданнях сни переважно насичені символізмом і алюзіями задля поглиблення і розширення надреальності. Крім того, вони виступають маркером божевілля головних персонажів, їхнього нестабільного психоемоційного стану. Встановлено, що в містичному оповіданні сновидіння перетворюється на окремий своєрідний простір, де відбувається злиття реального й нереального, земного й потойбічного. Оніричні мотиви часто пов’язуються з міфопоетичними образами, котрі належать одночасно земному світу й світу потойбічного. Також сновидіння виступають віщуванням і попередженням проприйдешні події для персонажів, накладаються на реальність, підкреслюючи поступове нарощування напруги в оповіді. Проаналізовані оніричні мотиви в деяких оповіданнях виступають для відображення художньої реальності, акцентуації уваги на її багатовимірності. Досліджено, що мотив сновидінь у містичних оповіданнях тісно пов’язаний з репрезентацією духовних практик, темами загробного життя, потойбічної помсти і реінкарнації.

Abstract. The article examinesthe specifics of representing dreams and visionsin the mystical space of the shortprose genre. It analyses the plot-related connection of oneiric motifs with key events in short stories, as well as with the characters’ psycho-emotional state.It isestablishedthat thedreammotif is mostoftenconsidered in the context of psychoanalysisand is associated with the expression of the subconscious or even the unconscious of a person. Thus, visions in literature can reflect thewriter’sinner stateand maybe based on hisor heractualdreams.Since the Romantic era, the dream in literature has embodied the interplay of the conscious and the unconscious and has also played an important role in Gothic and mystical fiction, deepening both the plot and the themes it addresses.The study focuses on the peculiarities of representing oneiric motifs in contemporary Ukrainian mystical short stories, using as material the collective anthologies“Потайсвіт. Інакші” [The Underworld. The Others]and “Українська містика” [Ukrainian Mysticism], as well asN. Vivcharyk’s collection“Те, що серед нас” [That which is Among Us]. It has been found that the dream in mystical short stories serves as a means of evoking in the reader a particular mood for perceiving events that go beyond the bounds of reality. In mystical short stories, dreams are predominantly imbued with symbolism and allusion in order to deepen and expand the supernatural dimension. In addition, they act as markers of the protagonists’ madness and unstable psycho-emotional state. In the mystical short story, the dream becomes a distinctive space where the real and the unreal, the earthly and the otherworldly, merge. Oneiric motifs are often linked to mythopoetic images that belong simultaneously to the earthly realm and to the world beyond. Dreams also serve as omens and warnings of forthcoming events for the characters, overlapping with reality and underscoring the gradual build-up of tension in the narrative. In some stories, the analysed oneiric motifs serve to reflect artistic reality and to highlight its multidimensionality. The study reveals that the dream motif in mystical short stories is closely connected with the representation of spiritual practices and with themes of the afterlife, otherworldly revenge, and reincarnation.

A tanulmány a kispróza mint műfaj misztikus terében megjelenő álmok és látomások ábrázolásának sajátosságait vizsgálja. A szerző elemzi az álommotívumok cselekménybeli kapcsolatát a novellák kulcseseményeivel, valamint a szereplők pszicho-emocionális állapotával. Megállapításra kerül, hogy az álommotívumot leggyakrabban a pszichoanalízis kontextusában az ember tudattalanjának vagy akár tudatalattijának kifejeződéseként értelmezik. Az irodalmi látomások ily módon tükrözhetik az író belső állapotát és alapulhatnak annak saját álmain is. A romantika korától kezdve az álom az irodalomban a tudatos és a tudattalan összjátékáttestesítette meg, és fontos szerepet játszott a gótikus és misztikus szépirodalomban, elmélyítve a cselekményt és a benne felvetett témákat. A tanulmány a kortárs ukrán misztikus novellákban megjelenő álommotívumok ábrázolásának sajátosságaira összpontosít, alapul véve a „Потайсвіт. Інакші”[Az alvilág. A többiek]és az „Українська містика”[Ukrán misztika]című antológiákat, valamint N. Vivcsarik „Те, що серед нас”[Ami közöttünk van]című kötetét. Megállapítást nyert, hogy a misztikus novellák álomjelenetei eszközként szolgálnak az olvasóban olyan különleges hangulatokmegteremtésére, amelyeka valóság határait meghaladóesemények befogadását segítik. A misztikus novellákban találhatóálmoktöbbnyire telítettek szimbólumokkalés allúziókkal, hogy elmélyítsék és kitágítsák a természetfeletti dimenziót. Emellett a főhősök őrületének, illetve labilis pszicho-emocionális állapotának jelzőiként is működnek. A misztikus novellában az álom sajátos térré válik, ahol a valós és a valótlan, a földi és a túlvilági összeolvad. Az álommotívumok gyakran kapcsolódnak olyan mitológiai képekhez, amelyek egyszerre tartoznak a földi szférához és a túlvilághoz. Az álmok a szereplők számára a közelgő események előjeleként és egyfajta figyelmeztetésként is szolgálnak, átfedésbe kerülve a valósággal és kiemelve a feszültség fokozatos növekedését a narratívában. Egyes történetekben az elemzett álommotívumok a művészi valóság megjelenítését segítik elő és annak multidimenzionalitását hangsúlyozzák. Az eredmények alapján a misztikus novellák álommotívuma szorosan összefügg a spirituális gyakorlatok ábrázolásával, valamint a túlvilági élet, a túlvilági bosszú és a reinkarnáció témáival.
Peculiarities of oneiric motifs in modern Ukrainian short prose
Az álommotívumok sajátosságai a modern ukrán kisprózában
Teljes kiadvány: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/9
Keywords: оніричні мотиви; сон; марення; видіння; мотив сновидінь; містичні оповідання