Tanulmányok a magyarországi többnyelvűségről - Beregszászi-Fábián Boglárka; Boglarka Beregszaszi Fabian; Берегсасі Фабіян Богларка (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
A magyarországi többnyelvűség és a nemzetiségi nyelvhasználat vizsgálata az 1980-as évek végétől kezdve fokozatosan vált a magyarországi szociolingvisztikai kutatások önálló területévé. A korai vizsgálatok – mindenekelőtt Gyivicsán Anna, Kozma Mihály, Győri-Nagy Sándor és Szász János András klasszikussá vált kötete, A magyarországi nemzetiségek kulturális, tudati jellemzői (1985) – elsősorban a kulturális identitás és a nemzetiségi öntudat kérdéseit állították középpontba. A kétnyelvűség és a nyelvcsere problémaköre ekkor még inkább a szociológiai vagy etnográfiai megközelítések peremén jelent meg. A 2000-es évek elején Bindorffer Györgyi szerkesztésében megjelent Változatok a kettős identitásra (2007) című kötet azonban már a kétnyelvűség társadalmi és identitásbeli vetületeit is részletesen elemezte, és ezzel új irányt jelölt ki a hazai nemzetiségi szociolingvisztikai kutatásokban. Ugyanezt a szellemi ívet vitte tovább Borbély Anna szerkesztésében a Nemzetiségi nyelvi tájkép Magyarországon (2020) című, online kiadásban megjelent tanulmánykötet, amely a magyarországi nyelvi diverzitást térben és vizuálisan is feltárta.
Borbély Anna – Bartha Csilla (szerk.): Többnyelvűség Magyarországon. Szociolingvisztikai vizsgálatok nemzetiségekről Budapest: HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont, 2024, 533 o.
Teljes kiadvány: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00016332
Keywords: többnyelvűség; Magyarország; szociolingvisztika