Közegészségügy és orvosi eljárások az 1831-es kolerajárvány idején Bereg vármegyében - Dancs György; Данч Юрій; Danch Yurii (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"RIK-U" Kft., 2018)
A közegészségügy a XIX. század első felében Bereg vármegyében és egész Magyarországon túllépett a megszervezésének kezdeti stádiumán. Az 1830-as év végén megjelent az ország határánál a kolera, amely az orvoslás számára a kezelést és a természetét tekintve nem teljesen ismert betegség volt. A tanulmányomban röviden ismertetem Magyarország és Bereg vármegye mint az ország galíciai határánál fekvő, a járványüggyel elsőként találkozó terület közegészségügyi helyzetét a kolerajárvány kialakulásának időszakában. Bemutatom az orvoslással kapcsolatos központi és helybéli utasításokat, rendszabályokat és eljárásokat, amelyekkel a kolera elleni prevenció és gyógyítás kérdéseiben hoztak.

Резюме. Стан соціальної медицини Березького комітату та Угорщини в цілому у першій половині ХІХ ст. характеризується переходом з початкової стадії його розбудови. У кінці 1830-го року на кордонах країни з’явилася епідемія холери, лікування та характери прояву якої на той час були недостатньо відомими для медиків. У публікації описано стан розвитку соціальної медицини на початковій стадії його формування на території Угорщини, і звернено особливу увагу на ситуацію у Березькому комітаті, який на кордоні з Галичиною вперше в державі зустрівся з епідемією. Надано інформацію стосовно центральних і місцевих заходів щодо медичних інструкцій, а також нормативних заходів, які приймалися та застосовувалися для запобігання та лікування холери.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/02/limes-2018_tom-v_v-evfolyam.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008404
Keywords: 1831-es kolerajárvány; kolerajárvány; közegészségügy; orvosi eljárások