Nagyborzsova (Beregszászi járás) lakosságának demográfiai jellemzése és a téma felhasználása az iskolai földrajzoktatásban - Illés Gergő; Іллеш Гергев (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2025)
A kutatásunk fő célja jellemezni Borzsova lakosságát napjainkban, továbbá egy átfogó képet kapni a korábbi évek során végbement demográfiai folyamatokról. A község demográfiai képét az elmúlt szűk huszonöt esztendő leforgása alatt több társadalmi folyamat is alakította, az utóbbi évek folyamán a 2019-ben kitört Covid-19 világjárvány és a 2022-es orosz invázió. Ukrajna területén a legutolsó népszámlálást 2001-ben tartották meg, azóta Nagyborzsova lakossági összetétele jelentős átalakuláson eshetett át. Habár számos munka született már a községről, de mivel az utóbbi évek során nem jött létre olyan munka, amely Nagyborzsova lakosságának demográfiai helyzetével foglalkozna így a téma aktualitása jelenleg kézen fekvő.
Демографічна характеристика населення с. Боржава (Берегівський район) та використання теми у шкільній географічній освіті
Keywords: Nagyborzsova; demográfia; népességföldrajz; iskolai földrajzoktatás; természetföldrajz