Egy új kor hajnalán: mesterséges intelligencia a felsőoktatásban - Rácz Béla; Рац Адальберт; Rats Adalbert (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A 21. század számos kihívásai között olyan problémák is előtérbe kerülnek, amelyek az oktatással, és azon belül a felsőoktatással vannak szoros összefüggésben, méghozzá az emberek közötti kapcsolatrendszerek, magatartási formák, együttélési stratégiák terén pszichológiai, szociológiai és etikai kontextusban. Az egyébként is egyre inkább bonyolulttá váló társadalmi viszonyok mellett az oktatási szférának egy újabb kihívással kell szembenéznie, ami a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térhódításában nyilvánul meg. Az ma már senkinek nem okoz nagy meglepetést, amikor az iparban egy gépesített sor alkot olyan új gépeket, amelyek további gépek megalkotására szolgálnak, de amikor a „gépek” az oktatásban átveszik az ember helyét, és ezután olyan problémákat oldanak meg, amelyeket a diákoknak kellene megoldaniuk tanári segítséggel, az már olyan kérdéseket vet fel, amelyekre a jelenleg aktív tevékenységet folytató és oktatásszervezéssel foglalkozó generációnak kell válaszokat találnia. Az oktatásban is hasznosnak bizonyuló mesterséges intelligencia még igencsak gyerekcipőben jár – hallhatjuk és olvashatjuk nagyon sok helyen, tehát a tanárok egyelőre biztonságban érezhetik magukat. Valóban így van?

Abstract. Among the many challenges of the 21st century, there are also issues that come to the forefront that are closely related to education, and within that, to higher education, in terms of interpersonal relationships, behavioral patterns, coexistence strategies, and psychological, sociological, and ethical contexts. In addition to the increasingly complex social conditions, the education sector must also face another challenge, which is manifested in the increasing dominance of artificial intelligence. It is no longer a surprise to anyone when a mechanized assembly line in industry produces new machines that are used to create further machines, but when "machines" take over the role of humans in education and solve problems that students should be solving with the help of teachers, it raises questions that the currently active generation engaged in education and educational organization must find answers to. Artificial intelligence, which proves to be useful in education, is still in its infancy - as we hear and read in many places, so teachers can still feel safe for the time being. Is it really so?
At the dawn of a new era: artificial intelligence in higher education
Keywords: mesterséges intelligencia; kihívások; felsőoktatás; oktatásszervezés