Házi készítésű és nagyüzemi gyümölcs- és zöldséglevek mikroelem tartalmának összehasonlító vizsgálata - Simon Klaudia; Шімон Клаудія (Biológia és Kémia Tanszék, 2024)
A gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása az emberi táplálkozás szempontjából kiemelkedő fontossággal bír. Az elmúlt évtizedekben az egészséges életmód és táplálkozás iránti érdeklődés jelentős mértékben megnőtt, ami magával hozta a természetes alapanyagokból készült ételek és italok népszerűségének növekedését. A gyümölcs- és zöldséglevek olyan termékek, amelyek fontos tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok és antioxidánsok forrásai, amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez és az általános jólléthez. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok közül több is megtalálható a gyümölcs- és zöldséglevekben, ezek közül legfőképpen a C-vitamin emelhető ki. A gyümölcs- és zöldséglevek biokémiai összetétele számos tényezőtől függ, beleértve a felhasznált alapanyagok fajtáját, az alapanyagok termesztésének körülményeit és a feldolgozási módszereket. A hidegen sajtolt gyümölcslevek például megőrzik a hőérzékeny vitaminokat és enzimeket, míg a pasztőrözött levek hosszabb eltarthatóságot biztosítanak, de valamivel kevesebb tápanyagot tartalmaznak. A gyümölcs- és zöldséglevekben található mikroelemek, illetve a nehézfémek koncentrációjával kapcsolatos információk fontosnak tekinthetőek, ugyanis ezeknek az italoknak a népszerűsége és fogyasztásuknak aránya rohamosan megnőtt az elmúlt időben. Az esetek túlnyomó részében a gyümölcslevek analízisét spektrokémiai analitikai módszerekkel végzik, amelyek általában megkövetelik a gyümölcslevek vizsgálatra alkalmassá történő kémiai bontását, az elemek mérésre alkalmas formában történő felszabadítását.
Порівняльний аналіз вмісту мікроелементів у фруктових та овочевих соках, виготовлених у домашніх та промислових умовах
Keywords: mikroelemek; gyümölcslevek; zöldséglevek; savtartalom; C-vitamin tartalom