Áradások és árvízvédelem Bereg vármegyében: a Tisza szabályozása a 19. században - Bolyog Attila; Больог Аттіла (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2024)
Szakdolgozatomban a 19. századi Bereg vármegye áradásainak és árvízvédelmi intézkedéseinek történetét vizsgálom, különös tekintettel a Tisza szabályozását. A tanulmány bemutatja a Tisza szabályozásának céljait, amelyek között az ármentesítés, a belvízlevezetés és a hajózás megkönnyítése szerepeltek, valamint a szabályozás váratlan következményeit is, mint például a folyó rövidülése és meredekebbé válása, a vízszint ingadozásának növekedése és az ártéri területek csökkenése. A dolgozatomban külön figyelmet szentelek a Beregvármegyei Vízszabályozó és Ármentesítő Társulat tevékenységének, amely jelentős szerepet játszott a helyi árvízvédelemben. Az 1846-ban alakult társulat munkájának köszönhetően a térség árvízi biztonsága jelentősen javult, és lehetővé vált a fejlettebb gazdálkodás. Levéltári kutatásomnak köszönhetően megvizsgáltam olyan leveleket amelyek rávilágítottak arra, hogy a rszabályozási munkálatok jelentős anyagi terheket róttak a helyi földbirtokosokra, akiknek adókat és kölcsönöket kellett fizetniük a projektek finanszírozására. A dolgozat elemzi a finanszírozási rendszer problémáit és a földbirtokosok számára jelentkező gazdasági kihívásokat is. A Tisza szabályozásának következményei közé tartozik a mezőgazdasági területek növekedése és a vidék gazdasági fellendülése, ugyanakkor a természeti környezet átalakulása és a biológiai sokszínűség csökkenése is. A kutatásom célja, hogy átfogó képet nyújtsak a Tisza szabályozásának történetéről, a Beregvármegyei Vízszabályozó és Ármentesítő Társulat szerepéről, valamint ezek gazdasági és társadalmi hatásairól Bereg vármegyében a 19. században.

Резюме. У моєї роботі я досліджую історію повеней та протипаводкових заходів у Берегівському повіті в 19 столітті, з особливим акцентом на зарегулювання Тиси. У роботі описані цілі зарегулювання Тиси, які включали захист від повеней, відведення внутрішніх вод і полегшення судноплавства, а також несподівані наслідки зарегулювання, такі як вкорочення і крутизна річки, збільшення коливань рівня води і скорочення заплавних територій. У моєї праці я приділяю особливу увагу діяльності Берегівського комітату водного регулювання та протипаводкового захисту, який відіграв значну роль у місцевому протипаводковому захисті. Завдяки роботі Товариства, яке було засноване у 1846 році, значно покращилася протипаводкова безпека в регіоні та стало можливим покращення ведення сільського господарства. Завдяки архівним дослідженням я вивчила листування, яке висвітлило значний фінансовий тягар, який протипаводкові роботи покладали на місцевих землевласників, змушених сплачувати податки та брати кредити для фінансування проектів. У роботі також проаналізовано проблеми системи фінансування та економічні виклики, з якими стикалися землевласники. Наслідки зарегулювання Тиси включають збільшення сільськогосподарських угідь та економічне процвітання сільських територій, але також зміни у природному середовищі та втрату біорізноманіття. Метою мого дослідження є надання комплексної картини історії зарегулювання Тиси, ролі Берегівського комітату з регулювання та скидання води, а також їхнього економічного та соціального впливу на Берегівський повіт у 19 столітті.
Повені та протипаводковий захист у комітаті Берег: Регулювання Тиси в ХІХ ст.
Keywords: Beregvármegyei Vízszabályozó és Ármentesítő Társulat; Tisza szabályozás; Bereg vármegye; Árvízvédelem; 19. század; Товариство водорегулювання та боротьби з паводками Березької жупи; Управління річки Тиса; Комітат Берег; Протипаводковий захист; 19 століття