Малопоширені ароматичні види лікарських рослин: наукове обгрунтування та оптимізація технологічного процесу їх вирощування - Повлін Ірина; Pólin Irén; Polin Iren; Кормош Світлана; Кormosh Svitlana (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2025)
Резюме. У монографії висвітлено біологічні особливості ароматичних видів лікарських рослин, їх використання у різних галузях виробництва, зони вирощування. Досліджено застосування мікроелементів при передпосівному обробітку насіння ароматичних рослин щодо їх впливу на підвищення схожості насіння, виходу більш якісної оздоровленої розсади. Узагальнено результати застосування різних видів добрив, доз та способів внесення органічних і міне- ральних добрив та виявлено оптимальні агроприйоми підвищення урожайності лікарської сировини і її якості та удосконалено технологічний процесу вирощування малопоширених ароматичних видів лікарських рослин на різних типах грунтів. Монографія є завершеною цілісною роботою, що має наукову новизну та теоретичну цінність, адресована фахівцям, аспірантам та магістрам, що спеціалізуються в галузі рослинництва.

Abstract. The scientific work is of interest as it aims to improve agricultural practices, expand the market for domestically produced aromatic medicinal raw materials, enhance the quality of food and pharmaceutical products, and ensure sustainable regional infrastructure development. The results reveal the specifics of growing aromatic medicinal crops and can be used to optimize the cultivation technology of aromatic medicinal plants in the Polissia zone and the Carpathian region, particularly in Transcarpathia, to obtain high-quality medicinal raw materials.
Keywords: ароматичні лікарські рослини; вирощування рослин; лікарська рослина; рослинництво