Makrokörnyezeti faktorok statisztikai elemzése mikro- és kisvállalkozások alapítása és adóbevételi hatásának vonatkozásában Ukrajnában és Kárpátalján - Pataki Gábor; Потокі Габор; Gabor Pataki; Loszkorih Gabriella; Лоскоріх Габріелла; Gabriella Loskorikh; Huszár Andrea; Гусар Андреа (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
A vállalkozások versenyképessége, sikeressége sok tényezőtől függ, elsősorban a belső menedzsment képességektől, valamint a külső környezeti hatásoktól. Ez a tudományos értekezés (cikk) a külső makrokönyezeti hatásokra fókuszál Ukrajnában, azon belül leginkább Kárpátalja megyére, valamint a magyar-ukrán határnál elhelyezkedő Beregszászi Kistérségre. Időszakot tekintve a vizsgálat kezdődik a globális pénzügyi válságtól (2009) és tart napjainkig (2025), amikor a régió a legnagyobb válságát éli meg az orosz-ukrán háború következtében. A vizsgálat a háború negatív hatásain túl elemzi a pénzügyi válság, a 2014-es kelet-ukrajnai konfliktus, a 2016-os kárpátaljai gazdaságélénkítő program (Egán Ede), majd a pandémia együtthatóit. Végül pedig a háború első éveinek hatásait is elemzi a statisztikai adatok, saját szerkesztésű lokális adatbázisok és egyéb kiegészítő információk alapján A cél, hogy a vállalkozás nyitásának indikátorán keresztül értelmezzük ezeknek a külső sokkhatásoknak a vállalkozásokra gyakorolt hatását, mivel a vállalkozói kedv és akarat egy olyan tényező a többi között, ami jól mutatja egy régió gazdasági dinamikáját, konjunktúráját. Az eredmények alapján látható, hogy az országon kívüli hatások (globális pénzügyi válság, pandémia) is hatással volt a vállalkozásokra, főleg a közepes méretűekre országos szinten általánosságban. A háborúnak is sajnos országos szinten volt az előzőkéhez képest szignifikánsan magasabb negatív hatása függetlenül a vállalat méretétől. A faktorokon belül egy pozitív tényezőt vizsgáltunk lokális szinten, ez pedig a zömében 2016-2019 között megnyilvánuló Egán Ede gazdaságélénkítő program. A statisztikákon keresztül látható, hogy a mikro- és kisvállalkozások esetében látható a növekvő dinamika ezekben az években, viszont közepes és nagyvállalatoknál és tágabb földrajzi kiterjesztéssel már nem volt ez jellemző ez a pozitív korreláció. A vállalkozások léte és prosperitása kulcsfontosságú a költségvetési bevételek szempontjából is, mivel a helyi vállalatoktól származó adóbevétel lehetővé teszi az állam számára a jóléti funkciók fenntartását és fejlesztését. Jelen tanulmány különösen Kárpátaljára vonatkozóan elemzi ezt az eredményindikátort, így hozzájárulva a régió gazdasági stabilitásának és a vállalkozói aktivitásnak a jobb megértéséhez a válságok és háborús környezet kontextusában.

Резюме. Конкурентоспроможність і успішність підприємств залежать від багатьох факторів, передусім від внутрішніх управлінських можливостей та впливу зовнішнього середовища. Наукова публікація зосереджена на дослідженні зовнішніх макроекономічних чинників в Україні, зокрема в Закарпатській області та Берегівському районі, розташованому біля українсько-угорського кордону. Досліджуваний період охоплює час від початку глобальної фінансової кризи (2009 рік) до сьогодення (2025 рік), коли регіон переживає найглибшу кризу внаслідок російсько-української війни. Окрім негативного впливу війни, у статті також аналізуються наслідки фінансової кризи, конфлікту на сході України у 2014 році, програми економічного стимулювання Закарпаття «Програма імені Егана Еде» (2016 рік), а також пандемії COVID-19. Окрему увагу приділено впливу перших років війни, що аналізується на основі статистичних даних, власних авторських локальних баз даних та інших аналітичних джерел. Мета дослідження — через індикатор відкриття нових підприємств інтерпретувати вплив зовнішніх чинників на підприємницьку діяльність, оскільки підприємницька ініціатива є одним із важливих показників економічної динаміки та кон’юнктури регіону. Результати показують, що зовнішні чинники, зокрема глобальна фінансова криза та пандемія, мали значний вплив на підприємства, особливо середнього розміру, на загальнонаціональному рівні. Водночас війна спричинила значно сильніший негативний ефект, незалежно від розміру підприємства. У межах дослідження також розглянуто позитивний локальний фактор — програму економічного стимулювання імені Егана Еде (переважно в період 2016–2019 рр.). Статистичні дані свідчать про зростання динаміки серед мікро- та малих підприємств у цей період, тоді як середні та великі підприємства, а також у ширшому географічному контексті, не демонструють такої позитивної кореляції. Існування та ефективна фінансово-господарська діяльність підприємств є ключовими для формування бюджетних доходів, оскільки надходження від місцевого бізнесу дозволяють державі підтримувати та розвивати соціальні функції. Дане дослідження, зосереджене зокрема на Закарпатті, сприяє глибшому розумінню економічної стабільності регіону та рівня підприємницької активності в умовах криз і воєнного стану.

Abstract. The competitiveness and success of enterprises depend on many factors, primarily internal managerial capabilities and the impact of external environmental factors. This scientific publication focuses on the study of external macroeconomic factors in Ukraine, particularly in the Transcarpathia region and the Berehove District, located near the Ukrainian-Hungarian border. The study period covers the time from the onset of the global financial crisis (2009) to the present day (2025), when the region is experiencing its deepest crisis due to the Russo-Ukrainian war. In addition to the negative impact of the war, the article also examines the consequences of the financial crisis, the 2014 Eastern Ukraine conflict, the Transcarpathia economic stimulation program "Ede Egan Program" (2016), and the COVID-19 pandemic. Special attention is given to the impact of the early years of the war, analyzed based on statistical data, proprietary local databases, and other analytical sources. The aim of the research is to interpret the impact of external factors on entrepreneurial activity through the indicator of new business openings, as entrepreneurial initiative is one of the key indicators of economic dynamics and the regional economic environment. The results show that external factors, including the global financial crisis and the pandemic, had a significant impact on businesses, especially medium-sized ones, at the national level. At the same time, the war caused a much stronger negative effect, regardless of the size of the enterprise. The study also examines a positive local factor—the Ede Egan economic stimulation program (mainly during the period from 2016 to 2019). Statistical data indicate a growing dynamic among micro and small enterprises during this period, whereas medium and large enterprises, as well as in a broader geographical context, did not show such a positive correlation. The existence and effective financial and economic activity of enterprises are crucial for the formation of budgetary revenues, as income from local businesses enables the state to maintain and develop social functions. This study, with a particular focus on Transcarpathia, contributes to a deeper understanding of the region's economic stability and the level of entrepreneurial activity in the context of crises and war.
Статистичний аналіз макроекономічних факторів щодо створення мікро- та малих підприємств і їх впливу на податкові надходження в Україні та Закарпатті
Statistical Analysis of Macroeconomic Factors Affecting the Establishment of Micro and Small Enterprises and Their Impact on Tax Revenues in Ukraine and Transcarpathia
Teljes folyóirat: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/10
Keywords: adóteher; adózás; COVID; gazdaságélénkítés; KKV