Mi a kétnyelvűség? - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság-Hodinka Antal Intézet, 2010)
Egy nyelv csak akkor marad fenn, ha használják. Az olyan kisebbségi szituációkban azonban, amilyen a kárpátaljai magyaroké, nem is olyan egyszerű használni azt a nyelvet, amelyet fenn szeretne tartani a közösség. A kisebbségiek ugyanis nagyon gyakran olyan környezetben élnek, ahol nem csak egy, hanem több nyelv használatos. Így például a mai Kárpátalja területén számos nemzetiség képviselői élnek egymás mellett (sok településen együtt is), és ezek a közösségek különböző nyelveket használnak. Az ilyen nyelvi helyzetet két- vagy többnyelvű helyzetnek nevezik. A két- vagy többnyelvű szituáció nyelvhasználati normái rendszerint nem úgy működnek, hogy mindenki csak a saját nyelvét használja. Az ilyen vegyes nyelvi környezetben élő emberek kisebb vagy nagyobb része ismeri, és nem ritkán használja is a másik csoport nyelvét. Vagyis a két- vagy többnyelvű helyzetek természetes velejárója a két- vagy többnyelvűség.
https://mek.oszk.hu/14400/14405/14405.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130282
Keywords: kétnyelvűség fogalma; bilingvizmus; kisebbségek