Castles in Hungary: utilising our built heritage to create value - Vargáné Gálicz Ivett; Варга Галіц Іветт; Fodor Gyula; Фодор Дюло; Dávid Lóránt Dénes; Давід Лорант Денеш (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Abstract. Our study deals with a comprehensive analysis of the current situation and possible uses of castles in Hungary. The aim of the study is to explore in detail the challenges and opportunities of castles in Hungary and how these buildings can be integrated into modern society while preserving their historical and cultural values. Particular emphasis was placed on the importance of sustainable use and how castles can contribute to the economic and cultural life of local communities. The research used a variety of methods, including literature review, personal site visits and website analysis, in order to provide a broad analysis of the topic. The results were used to formulate recommendations that could promote a more effective and versatile use of castles. These include alternative functions to tourism, such as education and research centres, art workshops, community spaces, and economic and cultural incubators. Our analysis also highlights the role that castles can play in preserving local identity and cultural heritage. The research contributes to a better understanding of the current situation of Hungarian castles and to the development of strategies for their future use. Our study highlights that properly exploited castles can not only enrich cultural tourism but also contribute to improving the quality of life of local communities. The results of our research can help policy makers, heritage professionals and castle managers to develop sustainable and economically viable exploitation strategies.

Резюме. Темою даного дослідження є комплексний аналіз актуального стану і можливостей використання замків в Угорщині. Його мета – детальне вивчення викликів та туристичних переваг замків у країні, а також можливостей інтеграції замкових споруд у сучасне суспільство, зберігаючи їх історичні і культурні цінності. Особливий наголос ставився на важливість стійкості використання замків та на шляхи їх залучення до економічного і культурного життя місцевих спільнот. У процесі дослідження були використані різні методи, включаючи перегляд відповідної за тематикою фахової літератури, відвідування та дослідження безпосередньо на місцевості самих споруд, аналіз релевантних веб-сайтів для того, щоб мати змогу дати обґрунтовану оцінку предметної області. Результати дослідження були використані для формулювання рекомендацій, які можуть допомогти у більш ефективному і багатобічному використанні замків. Останній включає в себе альтернативні функції, важливі з точки зору туризму, наприклад, шляхи використання замків як освітніх та дослідницьких центрів, мистецьких осередків, громадських просторів, а також економічних і культурних інкубаторів. Крім того, наш аналіз виділяє й роль замків у збереженні локальної свідомості та культурної спадщини. Дослідження також сприяє кращому розумінню сучасної ситуації замків Угорщини і розробленню стратегій щодо їх майбутнього використання. У роботі підкреслено, що замки, експлуатовані належним чином, не тільки збагачують культурний туризм, але й покращують якість життя місцевих спільнот. Результати наших досліджень можуть допомогти законодавцям і приймаючим рішення, а також фахівцям культурної спадщини і менеджерам розробити стратегії стійкої та економічно життєздатної експлуатації замків.
Замки в Угорщині: використання нашої будованої спадщини для створення цінності
Keywords: cultural tourism; heritage tourism; castles; Hungary