Az ukrajnai és magyarországi 5. osztályos matematika tankönyvek összehasonlítása - Karmacsi Dominika; Кормочі Домініка (Matematika és Informatika Tanszék, 2025)
Ebben a szakdolgozatban az Ukrajnában használt, 2018-ban megjelent, ukrán nyelvről magyar nyelvre lefordított 5. osztályos matematika tankönyvet elemzem, és hasonlítom össze a Magyarországon 2020-ban megjelent 5. osztályos matematika tankönyvvel. Jelen összehasonlító elemzés célja két különböző országban használt általános iskolai matematika tankönyv vizsgálata. Az egyik az ukrán A. H. Merzljak nevéhez fűződő tankönyv, amely a matematikai fogalmak szigorú, formális logikai rendbe szervezett fejezetekből ́all. A másik a magyarországi Csahóczi E. szerkesztésében megjelent tankönyv, amely korszerű, tanulóközpontú szemlélettel, életközeli példákkal és motiváló tanulási környezettel támogatja a tanulók matematikai fejlődését. A vizsgálat célja tehát nem pusztán a két tankönyv tartalmi összevetése, hanem annak feltérképezése, az elméleti tudás gyakorlatban való alkalmazása, és hogy miként képesek motiválni a különböző képességű tanulókat a matematika iránti érdeklődés kialakításában és fenntartásában.
Порівняння підручників з математики для 5-го класу шкіл України та Угорщини
Keywords: matematika; tankönyvek összehasonlítása; 5. osztály; математикa; порівняння підручників; 5 клас