Az első bécsi döntés megjelenítése a korabeli kárpátaljai sajtóvisszhang alapján - Orbán Melinda; Орбан Мелінда (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"Grafika" Kiadó, 2015)
A kutatás Kárpátalja XX. századi története első felére, ezen belül is az 1938–39 közötti események időszakára terjed ki. Az Európában zajló hatalmi átrétegződés az 1930-as évek folyamán maga után vonta az újbóli területrendezés lehetőségét az első világháborúban vesztes országok számára. Az első bécsi döntést megelőző diplomáciai események sajtóbeli lecsapódásának és magának a döntés megítélésének az ismertetése kerül kifejtésre az alábbiakban. Az olvasó képet kaphat a XX. század történelmét formáló szerződéseken, a közvéleményt alakító újságcikkeken, hirdetéseken keresztül az 1938-as év eseményeiből.

Резюме. Темою нашого дослідження є Закарпаття у першій половині ХХ століття, в тому числі події, які охоплюють період 1938-39-х років, коли край знову відійшов до складу Угорщини завдяки рішенням Першого Віденського арбітражу. Наприкінці 1930-х років у Центральній Європі виникла гостра міжнародна криза. У тогочасних пресрелізах також представлені: питання про Мюнхенську конвенцію, про автономію Закарпаття у складі Чехословацької Республіки, про переговори у Комаромі, а також питання дипломатичних закордонних візитів угорського та іноземних урядів.

Abstract. Redistribution of power, which took place in Europe in the 1930s, entailed a new opportunity for the countries which had lost World War I to make changes in the division of territories. I would like to present how the events of diplomatic history which took place before the First Vienna Award were covered in the press and the judgement of the award itself. Through the investigation of agreements which influenced the history of the 20th century, and through the newspaper articles which formed the public opinion, the reader can gain a deeper insight into the events which took place in 1938.
Відображення Першого Віденського арбітражу в тогочасній закарпатській пресі
The First Vienna Award in Terms of the Contemporary Transcarpathian Press Coverage
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta2015.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000563
Keywords: Kárpátalja; első bécsi döntés; korabeli kárpátaljai sajtó; területrendezés