Volosin nyelvi nézetei (nyelv)politikai kontextusban - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Kalligram Kiadó, 2014)
A kárpátaljai szlávok identitásának formálásában, Kárpáti Ukrajna létrejöttében kiemelkedő érdemeket szerző Avgusztin Volosin (1874–1945) politikai és pedagógiai munkásságával kutatók sora foglalkozott, foglalkozik. A ma Kárpátaljaként ismert régió 20. századi történetében jelentős szerepet játszó görög katolikus pap politikai és pedagógiai eszméivel szoros összefüggésben állnak nyelvi nézetei, ám ezekre jelentőségüknél jóval kisebb figyelmet fordítanak a szakemberek. A helyi keleti szláv népesség nyelvéről vallott felfogásának, nyelvészeti munkásságának bemutatása egyrészt segít értelmezni és árnyalni Volosin politikusi magatartását, másrészt nyelvszemlélete változásának, formálódásának jellemzése révén képet kaphatunk a múlt század első felének nyelvi viszonyairól, a vidék lakosságának többségét alkotó etnikum nyelvi és nemzeti(ségi) azonosságtudatának alakulásáról, a nyelvi kérdés politikai vonatkozásairól. Ha Volosin nyelvi nézeteit szélesebb nyelvpolitikai kontextusban értelmezzük, akkor talán a régióban nagy hagyományokkal rendelkező nyelvi polémiában is könnyebben igazodhatunk el.
https://real.mtak.hu/18389/3/karpati_ukrajna_archiv.pdf
Keywords: Avgusztin Volosin; Kárpáti Ukrajna; nyelvpolitika