Туристичний потенціал національних природних парків Закарпаття: аналіз сучасного стану, проблеми і перспективи - Онисько Тімео; Aniszkó Tímea (Кафедра географії та туризму, 2023)
Резюме. Національні природні парки є найстарішими природоохоронними категоріями. Перший в світі парк був Йеллоустонський, завдяки якому утворився новий для природно-заповідних територій термін «Національні парки» (Х .М. Марич, 2006). В статті 20 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», НПП трактується як природоохоронна територія, яка має велике значення для збереження та охорони природи, оскільки її мета є збереження рідкісної флори і фауни, природних екосистем та інших природних ресурсів (ЗУ «Про природно-заповідний фонд України»). Туристично-рекреаційний потенціал НПП полягає в їхній здатності залучати туристів і надавати можливості для відпочинку, рекреації та пізнавальних досліджень на території парку. Основними аспектами туристичного потенціалу НПП є: • природні ресурси; • біорізноманіття; • рекреаційні можливості; • культурно-історичні цінності. Закарпаття – це унікальна область України, і одна із найперспективніших субрегіонів розвитку екологічного, оздоровчого, спортивного, гірського, сільського й культурно-пізнавального туризму. Загальна територія Закарпатської області складає 12777 км2. Важливою цінністю вважаються Карпатський Біосферний заповідник, НПП Синевир, Ужанськй НПП та НПП «Зачарований край» (Туристично – екскурсійні ресурси Закарпатської області http://surl.li/hcddc ). Туристичний потенціал Закарпаття, загалом, і національних парків, зокрема, є значним та різноманітним. Проте залишається питанням доцільність і вміння його використовувати. Національні природні парки України, етапи їх створення та особливості діяльності досліджували В. Гетьман та Т. Андрієнко. Сучасні аспекти природно-заповідного фонду Закарпатської області вивчав А. Мельник. С. Попп досліджував НПП, характеризуючи природні ресурси Закарпаття. Вивченням стану розвитку туризму на природоохоронних територіях займалися такі науковці як В. Бондар, О. Дмитрук, на територіях НПП України – Н. Коніщева, С. Ткачова, О. Мілінчук. Як показав аналіз літератури, проблема туристичної діяльності та оцінка туристичного руху на територіях НПП Закарпаття все ще слабо досліджена в науковій літературі Тому тема дослідження «Туристичний потенціал національних природних парків Закарпаття: аналіз сучасного стану, проблеми і перспективи» є актуальною. Мета кваліфікаційної роботи – на основі аналізу існуючих джерел встановити рівень використання туристичного потенціалу НПП Закарпаття на сучасному етапі, визначити існуючі проблеми та окреслити майбутні перспективи. Об’єктом дослідження туристичний потенціал НПП Закарпаття. Предметом дослідження є сучасний стан, проблеми та перспективи використання туристичного потенціалу НПП Закарпаття. Для досягнення цієї мети були поставлені такі завдання як: 1. Визначити сутність і мету створення НПП. 2. Визначити туристичний потенціал, яким володіють НПП. 3. Охарактеризувати НПП «Зачарований край», НПП «Синевир» і«Ужанський» НПП. 4. Проаналізувати використання туристичного потенціалу НПП Закарпаття на даному етапі. 5. Визначити проблеми використання туристичного потенціалу НПП Закарпаття. 6. Встановити й обґрунтувати перспективи використання НПП Закарпаття в сфері туризму. При розв’язанні визначених нами завдань, були використані наступні методи дослідження: теоретичний аналіз літератури та інтернет джерел, систематизація (для написання основного тексту), аналіз відгуків та узагальнення (для написання висновків). Структура роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів, загального висновку, списку використаних джерел (71 найменувань), 19 рисунків та 6 додатків.
Kárpátalja nemzeti parkjainak turisztikai potenciálja: jelenlegi helyzetfelmérés, problémák és kilátások elemzése
Keywords: туристичний потенціал; природні парки; Закарпаття; перспективи; turisztikai potenciál; Kárpátalja; nemzeti parkok; perspektívák