Nyelvi tájkép és gazdaság: kárpátaljai román- és magyarlakta települések példája - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Máté Réka; Матей Рейка (II. RFKMF, 2024)
A nyelvi tájképes elemzéseket gyakorta hívják segítségül gazdasági folyamatok megértéséhez, kontextusba helyezéséhez, a szemiotikai elemzés mellett vizsgálván a különböző feliratok megjelenésének gyakoriságát, melyek akár egyes vállalkozások sikerességéhez is köthetők. Napjainkban egyre nagyobb érdeklődés övezi a nyelv és gazdaság összefüggéseinek vizsgálatát. Jelen előadásban Kárpátalja magyar és a román nemzeti kisebbség által lakott településein található kereskedelmi létesítmények kisebbségi nyelvű feliratait elemezzük, a következő kérdésekre összpontosítva: (1) van-e látható többnyelvűség a gazdasági szférában; (2) léteznek-e olyan országos vagy regionális kereskedelmi hálózatok, ahol megjelennek a helyi lakosság nyelvei is; (3) vannak-e eltérő minták és kialakult hagyományok a kisebbségi (több)nyelvű feliratok megjelenésében?
Мовний ландшафт та економіка: приклад румунських та угорських поселень на Закарпатті
Linguistic landscape and economy: the example of Romanian- and Hungarian-inhabited settlements in Transcarpathia
Keywords: nyelvi tájkép; gazdaság; Kárpátalja; román lakta települések; magyarlakta települések