Korszerű digitális technológiák a biológia oktatása során: innovatív módszerek és tantárgy-pedagógiai alkalmazások lehetőségei - Jakab Eleonóra; Якоб Елеонора; Takács Gabriella; Токач Габріелла; Kutasi Kamilla; Кутоші Камілла (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Korunk felgyorsult társadalmi fejlődése állandóan új feladatok elé állítja a pedagógusokat. Ezt a tényezőt felkészítésük során is figyelembe kell venni. Képzésüknek alkalmazkodnia kell modernizálódó korunkhoz. A tanulók életében egyre nagyobb szerepet játszanak az IKT- (információs és kommunikációs) technológiák. Ezek használatát az oktatási folyamatban az ismeretszerzés irányába kell terelni. Az IKT használatának célja a tanulás hatékonyabbá és élvezetesebbé tétele a diákok számára. Számos előnyt kínálnak ezek az eszközök, tehát nemcsak szemléletesebbé és élményszerűbbé teszik, hanem támogatják a tanulók egyéni fejlődését, valamint motivációját. A 2021-ben Ukrajnában az általános iskolák számára elfogadott új program kiemelt figyelmet helyez az IKT- eszközök használatára a biológiaoktatásban. A digitális eszközök egyre nagyobb szerepet kapnak az oktatásban és a biológiatanításban is.
Keywords: biológia; oktatás; tantárgy-pedagógia; digitális technológiák