Online információs rendszer készítése az oktatási folyamatok adminisztrálására a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola részére - Dudás János; Дудаш Іван; Holovács József; Головач Йожеф (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Napjainkban az oktatási folyamatok szervezésében egyre nagyobb szerepet játszanak az információs-kommunikációs technológiák (IKT). Az IKT eszköztárának a segítségével az oktatási folyamatok mögött álló adminisztrációs műveletek szervezését jelentősen megkönnyíthetjük. Felhasználásukkal különböző adminisztrációs folyamatokat sikeresen automatizálhatunk. Ennek jelentőséget pedig a 2020-as évi események, a Covid – 19-járvány elterjedése, a lezárások bevezetése, valamint a 2022-es háborús krízishelyzet is megmutatta. Ennek következtében a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola esetében is egyre inkább sürgetőbbé vált az adminisztrációs folyamatok informatizálása, online formába történő szervezett átállása. Viszont minden felsőoktatási intézmény strukturális, valamint szervezeti felépítése más és más. Ennek következtében standard, minden intézményben egységesen használható rendszer kiépítése és használata nem lehetséges. Ezáltal egy saját tervezésű, az említett felsőoktatási intézményben használható Web API fejlesztését és tesztelését kezdtük el a 2020 – 2021-es évben NodeJS, ExpressJS és Angular 12 keretrendszer rétegek segítségével. Az információs rendszer 2022-ben „IRIS” néven kezdett el működni a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

Abstract. Nowadays in the organization of educational processes, information and communication technologies (ICT) are playing an increasingly important role. ICT tools can help to make the organization of the administrative operations behind educational processes much easier. By using them, we can successfully automate various administrative operations. The importance of this has been demonstrated by the events of 2020, the spread of the Covid19 pandemic, the introduction of closures; and the war situation in 2022. As a consequence, the computerization of the administrative processes and the organized transition to an online form has become increasingly urgent for the Ferenc Rakoczi II Transcarpathian Hungarian College of Higher Education. However, every higher education institution has a different structure and organization system. As a result of this difference, it is not possible to build a standard system that can be used uniformly in all institutions. Therefore, we have started the development and testing of a self-designed Web API to be used in the above-mentioned higher education institution in 2020- 2021 using NodeJS, ExpressJS and Angular 12 framework layers. The information system started to work in 2022 under the name "IRIS" at the Ferenc Rakoczi II Transcarpathian Hungarian College of Higher Education.
Creating an online information system for the administration of the educational process for the Ferenc Rakoczi II Transcarpathian Hungarian College of Higher Education
Keywords: információs-kommunikációs technológiák; nodejs; angular 12; online adminisztráció; Web API