Визначення псевдоширини забороненої зони розупорядкованих фаз структури аргіродиту - Малаховська Тетяна; Malakhovska Tetyana; Погодін Артем; Pogodin Artem; Філеп Михайло; Filep Mykhailo; Filep Mihály; Барчій Ігор; Barchii Ihor; П'ясецкі Міхал; Michal Piasecki; Кохан Олександр; et al. (ДВНЗ Ужгородський національний університет, 2022)
Резюме. Дана робота присвячена визначенню значень псевдоширини забороненої зони у твердих розчинах (Cu1-xAgx)7PSe6, простим та швидким методом спектроскопії дифузного відбиття. Зразки твердих розчинів (Cu1-xAgx)7PSe6 (x= 0, 0.2, 0.3, 0.4, 0.6, 0.7, 0.9, 1.0) одержано у формі мікрокристалічних порошків шляхом розмелювання в агатовій ступці. Спектри дифузного відбивання отриманих зразків (Cu1-xAgx)7PSe6 досліджено у спектральному діапазоні 220 – 1400 нм (293 К) та проаналізовано з використанням функції Кубелки-Мунка. Встановлено, що для твердих розчинів (Cu1-xAgx)7PSe6 збільшення вмісту Cu зумовлює зміщення початку краю поглинання в область вищих енергій. Поєднанням функції Кубелки-Мунка та графічного методу Таука оцінено псевдоширину забороненої зони твердих розчинів (Cu1-xAgx)7PSe6. Встановлено, що ізовалентне катіонне заміщення Ag+→Cu+ призводить до монотонного зменшення псевдоширини забороненої зони, а концентраційна залежність є близькою до лінійної. Така поведінка зміни оптичної ширини псевдозабороненої зони пов’язана зі зменшенням параметрів елементарної комірки, що є характерним при утворенні твердих розчинів.

Abstract. This paper is aimed to the determination of the optical pseudogap values in phases with argyrodite structure by a simple method of diffuse reflectance spectroscopy. Samples of (Cu1- xAgx)7PSe6 (x = 0, 0.2, 0.3, 0.4, 0.6, 0.7, 0.9, 1.0) solid solutions were obtained in the form of microcrystalline powders by grinding in agate mortar. The diffuse reflectance spectra of the obtained (Cu1-xAgx)7PSe6 samples were studied in the spectral range 220–1400 nm (293 K) and analyzed using the Kubelka-Munk function. It was found that for (Cu1-xAgx)7PSe6 solid solutions the increase in the copper amount causes a shift of the beginning of the absorption edge to the region of higher energies. The optical pseudogap of (Cu1-xAgx)7PSe6 solid solutions was estimated by combining the KubelkaMunch theory and the Tauc equation. It is established that the isovalent cationic substitution of Ag+ → Cu+ leads to a monotonic decrease in the values of the optical pseudogap, as a result, the compositional dependence of which is close to linear. This behavior of the optical pseudogap can only be associated with a decrease in the lattice parameters and characterizes the formation of solid solutions.
Determination of the optical pseudogap in disordered phases with argyrodite structure
Keywords: аргіродити; тверді розчини; оптичні властивості; спектри дифузійного відбиття; псевдоширина забороненої зони