Щодо окремих проблемних питань можливої відміни Господарського кодексу України - Моца Андрій; Motsa Andriy; Moca Andrij (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
Резюме. У Верховній Раді зареєстровано проект Закону «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об'єднань у перехідний період». Метою його прийняття, як вказують розробники законопроекту, окрім іншого, визначено необхідність усунення суперечностей між Господарським та Цивільним кодексами України, а також підвищення інвестиційної привабливості держави шляхом нового підходу до регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб. Пояснювальна записка до законопроекту проголошує високі цілі, як от імплементація у законодавство України кращих практик корпоративного управління, зокрема, в частині визначення обов'язків посадових осіб, ефективних ринкових механізмів контролю за володінням та управлінням об'єктами права державної та комунальної власності з боку новоутворених товариств і установ. Однак, не дивлячись на те, що окремі запропоновані законотворцями норми можуть суттєво вдосконалити законодавче регулювання підприємництва в Україні, доволі суперечливим, на наш погляд, є розділ «Прикінцеві та перехідні положення». Вищевказаним законопроектом вносяться зміни до Цивільного кодексу України і, що найголовніше, пропонується визнати таким, що втратив чинність, Господарський кодекс України. У статті проаналізовані напрацювання провідних українських вчених та юристів-практиків з питань можливого скасування Господарського кодексу, досліджено ризики від такого кроку законодавця у період воєнного стану та після його завершення, дані відповідні висновки та рекомендації щодо вдосконалення ГК шляхом внесення до нього конкретних поправок. Зокрема, пропонується переглянути Господарський кодекс України, виключивши всі норми, які дублюються в ГК України та інших законах, бланкетні та застарілі норми. Необхідно чітко визначити правовідносини, на які поширюються норми Господарського кодексу України, а не Цивільного кодексу України, та розробити правила поведінки, які регулюються нормами Господарського кодексу, характерні для підприємств.

Az Ukrán Legfelsőbb Tanács elfogadta az „Egyes típusú jogi személyek és társulásaik vállalkozási tevékenységének szabályozásának sajátosságairól az átmeneti időszakban” c. törvénytervezetet. Elfogadásának célja, amint azt a törvényjavaslat készítői megfogalmazták, többek között az Ukrajna Gazdasági és Polgári Törvénykönyve közötti ellentmondások felszámolása, valamint az állam befektetési vonzerejének növelése a szabályozás egy új típusú megközelítésével az egyes jogi személyek vállalkozói tevékenységének vonatkozásában. A törvénytervezethez fűzött magyarázó jegyzet nagyobb célokat hirdet, mint például a vállalatirányítás legjobb gyakorlatainak átültetése az ukrán jogszabályokba, különös tekintettel a tisztviselők feladatainak meghatározására, a tulajdonosi és irányítási ellenőrzés hatékony piaci mechanizmusaira, valamint az újonnan alakult cégek és intézmények állami és önkormányzati vagyonának jogállásának megállapítására. Azonban annak ellenére, hogy a törvényhozók által javasolt egyes szabályok jelentősen javíthatják az ukrajnai vállalkozói tevékenység törvényi szabályozását, a „Záró és átmeneti rendelkezések” című rész, véleményem szerint meglehetősen ellentmondásos. A fent említett törvénytervezet módosítja Ukrajna Polgári Törvénykönyvét, és ami a legfontosabb, javasolja az ukrán kereskedelmi törvénykönyv érvénytelenségének elismerését. A cikk elemzi vezető ukrán kutatók és jogászok elemzéseit a Kereskedelmi Törvénykönyv esetleges eltörlésével kapcsolatban, megvizsgálja egy ilyen törvényalkotói lépés kockázatait a hadiállapot alatt és annak befejezése után, releváns következtetéseket és ajánlásokat fogalmaz meg a kereskedelmi törvénykönyv javítására, mely által konkrét módosítások végrehajtására lenne mód. Különösen az Ukrajna Gazdasági Törvénykönyvének felülvizsgálatát javasolja, eltávolítva az Ukrajna Polgári Törvénykönyvében és más törvényekben szereplő összes olyan általános normát, mely napjaink körülményei között már elavultak. Egyértelműen meg kell határozni azokat a jogviszonyokat, amelyekre az Ukrajna Gazdasági Törvénykönyvének normái vonatkoznak, valamint nem vonatkoznak Ukrajna Polgári Törvénykönyvére. Végezetül ki kell dolgozni a Gazdasági Törvénykönyv normái által szabályozott, a vállalkozásokra jellemző magatartási szabályokat.

Abstract. The Draft Law “On peculiarities of regulation of entrepreneurial activity of certain types of legal entities and their associations in the transition period” was registered in the Verkhovna Rada. The purpose of its adoption, as indicated by the drafters of the bill, among other things, is to eliminate contradictions between the Commercial and Civil Codes of Ukraine, as well as to increase the investment attractiveness of the state through a new approach to the regulation of entrepreneurial activity of certain types of legal entities. The explanatory note to the draft law proclaims high goals, such as the implementation of the best practices of corporate governance in the legislation of Ukraine, in particular, in terms of defining the duties of officials, effective market mechanisms of control over the ownership and management of state and municipal property by newly formed companies and institutions. However, despite the fact that some of the rules proposed by the lawmakers can significantly improve the legislative regulation of entrepreneurship in Ukraine, the section “Final and Transitional Provisions” is quite controversial, in our opinion. The abovementioned draft law amends the Civil Code of Ukraine and, most importantly, proposes to recognize the Commercial Code of Ukraine as invalid. The article analyzes the developments of leading Ukrainian scientists and legal practitioners on the possible abolition of the Commercial Code, investigates the risks of such a step of the legislator during martial law and after its completion, gives relevant conclusions and recommendations for improving the Commercial Code by making specific amendments to it. In particular, it is proposed to revise the Commercial Code of Ukraine, removing all the norms that are duplicated in the Civil Code of Ukraine and other laws, blanket and outdated norms. It is necessary to define clearly the legal relations to which the norms of the Commercial Code of Ukraine, and not the Civil Code of Ukraine, apply, and to develop rules of conduct regulated by the norms of the Commercial Code that are specific to enterprises.
Regarding certain problematic issues of the possible Economic Code of Ukraine cancellation
Az Ukrajnai Gazdasági Kódex esetleges eltörlésének problémás kérdései
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00010508
Keywords: Господарський кодекс; скасування ГК; господарські правовідносини; економіка воєнного стану