Romániai turizmusban tevékenykedő vállalkozások pénzügyi teljesítményének elemzése - Lőrincz Annamária (II. RFKMF, 2024)
A fejlődés kulcsfontosságú összetevője a verseny, amelynek fő indikátora, referenciapontja a teljesítmény. A teljesítmény ez által a konvergálási folyamat elengedhetetlen mutatószáma. Hiszen a felzárkózásban csupán a folyamatos monitoring, összehasonlító elemzés készítése és az ez alapján történő tervezés és döntéshozás lehet igazán hatékony. Kutatásom központi elemét épp e miatt objektív, pénzügyi teljesítménymérés képezi (Dajnoki és Filep, 2020), egy Közép-Kelet Európai ország, turizmus területén tevékenykedő vállalkozásainak esetében. A kiválasztott iparág nemzetgazdasági fontossága, az általa termelt bruttó hozzáadott értékben, valamint a foglalkoztatottak számában is megmutatkozik, a COVID-19 gazdasági és egészségügyi válság előtt az ország egyik legdinamikusabb ágazataként tekintették (Dorj et al., 2020). A válság hatásai viszont hatványozottan érintették (Dorj & Dorj, 2021).
Аналіз фінансових результатів діяльності туристичних підприємств Румунії
Analysis of the financial performance of tourism enterprises in Romania
Keywords: Románia; turizmus; vállalkozás; pénzügyi teljesítmény