Сучасні практики нефінансового звітування: роль міжнародних стандартів та організацій - Орлов Ігор; Orlov Igor (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. В статті досліджується еволюція практик нефінансового звітування, особливо зосереджуючись на звітності про сталий розвиток (SDR) та інтегрованій звітності (IR). За останнє десятиліття сфера нефінансової звітності значно розширилася, перетинаючись з бізнес-етикою, фінансовим обліком і стратегічним менеджментом. В статті описано розвиток і значення звітів зі сталого розвитку та інтегрованої звітності, підкреслюючи їхню роль у підвищенні корпоративної прозорості та підзвітності. Звітність щодо сталого розвитку передбачає розкриття політики компанії, впливу та ефективності екологічних, соціальних і управлінських факторів (ESG). Вона спрямована на надання стейкхолдерам прозорої та надійної інформації про ініціативи та результати діяльності компанії щодо сталого розвитку. Інтегрована звітність виходить за рамки традиційної фінансової та нефінансової звітності, поєднуючи їх в уніфікований формат, щоб представити цілісне уявлення про стратегію, управління, ефективність і перспективи компанії. Дослідження визначає відсутність стандартизованої нефінансової звітності як критичну проблему, що призводить до неузгодженості в практиках звітності в усьому світі. В статті досліджено роль нормативного регулювання в забезпеченні надійності, порівнянності та достовірності SDR та IR. Подолання цієї проблеми можливе шляхом розробки та прийняття стандартизованих систем нефінансової звітності для вирішення сучасних викликів і задоволення потреб заінтересованих сторін. Такі системи, рекомендації чи стандарти посилять корпоративну підзвітність, підтримають розкриття інформації про сталий розвиток і сприятимуть створенню більш прозорого та відповідального бізнес-середовища. Майбутні дослідження мають бути зосереджені на створенні та впровадженні цих стандартизованих правил для подальшого вдосконалення практик нефінансового звітування.

A cikk a nem pénzügyi jelentések gyakorlatának fejlődését vizsgálja, különös tekintettel a fenntartható fejlődésről szóló jelentésekre (SDR) és az integrált jelentésekre (IR). Az elmúlt évtizedben a nem pénzügyi jelentések területe jelentősen bővült, átfedésben a üzleti etikával, a pénzügyi számvitellel és a stratégiai menedzsmenttel. A cikkben kimutatásra kerülnek a fenntartható fejlődésről szóló jelentések és az integrált jelentések fejlődése és jelentősége, hangsúlyozva azok szerepét a vállalati átláthatóság és elszámoltathatóság javításában. A fenntartható fejlődésről szóló jelentések a vállalat politikájának, valamint a környezeti, társadalmi és irányítási tényezők (ESG) hatásának és hatékonyságának nyilvánosságra hozatalát írják elő. Célja, hogy a stakeholderek számára átlátható és megbízható információkat nyújtson a vállalat fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kezdeményezéseiről és eredményeiről. Az integrált jelentés túllép a hagyományos pénzügyi és nem pénzügyi jelentések keretein, és ezeket egységes formátumba ötvözi, hogy átfogó képet adjon a vállalat stratégiájáról, irányításáról, hatékonyságáról és kilátásairól. A tanulmány a standardizált nem pénzügyi jelentések hiányát kritikus problémának tartja, amely világszerte a jelentési gyakorlatok összehangolatlanságához vezet. A cikk vizsgálja a szabályozási szerepét a megbízhatóság, összehasonlíthatóság és hitelesség biztosításában az SDR és IR. A probléma megoldható a nem pénzügyi beszámolási rendszerek kidolgozásával és elfogadásával, hogy megfeleljenek a mai kihívásoknak és az érdekelt felek igényeinek. Az ilyen rendszerek, ajánlások vagy standardok erősítik a vállalati elszámoltathatóságot, támogatják a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát, és elősegítik egy átláthatóbb és felelősségteljesebb üzleti környezet kialakítását. A jövőbeli kutatásoknak ezeknek a standardizált szabályoknak a kidolgozására és bevezetésére kell összpontosítaniuk a nem pénzügyi jelentések gyakorlatának további tökéletesítése érdekében.

Abstract. The article examines the evolution of non-financial reporting practices, with a particular focus on sustainable development reporting (SDR) and integrated reporting (IR). Over the last decade, the field of non-financial reporting has expanded significantly, intersecting with business ethics, financial accounting, and strategic management. The article describes the development and significance of sustainability reports and integrated reporting, emphasizing their role in increasing corporate transparency and accountability. Sustainability reporting involves disclosing a company's environmental, social, and governance (ESG) policies, impacts, and performance. It aims to provide stakeholders with transparent and reliable information about the initiatives and results of the company's activities regarding sustainable development. Integrated reporting goes beyond traditional financial and non-financial reporting by combining them into a unified format to present a holistic view of a company's strategy, management, performance, and prospects. The study identifies the lack of standardized non-financial reporting as a critical issue, leading to inconsistencies in reporting practices around the world. The article examines the role of regulatory oversight in ensuring the reliability, comparability, and credibility of SDR and IR. Overcoming this problem is possible through the development and adoption of standardized systems of non-financial reporting to address modern challenges and meet the needs of interested parties. Such systems, guidelines, or standards will strengthen corporate accountability, support the disclosure of information on sustainable development, and contribute to a more transparent and responsible business environment. Future research should focus on creating and implementing these standardized rules to further improve nonfinancial reporting practices. The increasing importance of non-financial information in decisionmaking processes highlights the need for consistent and reliable reporting frameworks. Enhancing these frameworks will not only benefit corporations but also support broader societal goals of sustainability and ethical business practices.
Korszerű gyakorlatok a nem pénzügyi beszámolók terén: a nemzetközi szabványok és szervezetek szerepe
Contemporary Practices of Non-Financial Reporting: The Role of International Standards and Organisations
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/9
Keywords: ESG; нефінансова звітність; якість інформації; корпоративна соціальна відповідальність; міжнародні організації