Зміна облікової парадигми: трансформація принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності в контексті сталого розвитку - Ганусич Вероніка; Hanuszics Veronika; Veronika Hanusych; Шімон Віолетта; Simon Violetta; Violetta Shimon (ГО «Науково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій», 2025)
Резюме. Актуальність дослідження зумовлена сучасними викликами сталого розвитку, що вимагають переосмислення бухгалтерського обліку як інструменту досягнення балансу між економічною ефективністю, соціальною відповідальністю та екологічною стійкістю. Важливо забезпечити теоретичне підґрунтя для інтеграції екологічних та соціальних аспектів у систему бухгалтерського обліку і фінансової звітності для забезпечення сталості та прозорості бізнесу. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні трансформації принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності в контексті сталого розвитку. Визначено нові концептуальні підходи до формування системи обліку у ESG-орієнтованому середовищі. У дослідженні використано аналітичний, порівняльний та системний підходи для оцінки трансформаційних процесів у бухгалтерському обліку, обумовлених вимогами Цілей сталого розвитку. Проаналізовано чинну нормативну базу бухгалтерського обліку України та міжнародні стандарти для визначення обмежень традиційної парадигми. Розглянуто інтеграцію нефінансових показників у звітність підприємств та розвиток концепції інтегрованої звітності. Встановлено, що сталий розвиток вимагає від бухгалтерського обліку ширшого висвітлення впливу діяльності підприємства на середовище та суспільство. Сформульовано гіпотезу, що розширення принципів обліку сприятиме підвищенню прозорості, достовірності та релевантності звітності. У межах дослідження систематизовано класичні принципи бухгалтерського обліку та визначено напрями їх трансформації. Зокрема, запропоновано принципи інтегрованого розкриття, розширеної інституційної відповідальності, адаптивності, сталого продовження діяльності, мультивімірного зіставлення результатів, етичної релевантності та багатовимірної системи обліку. Узагальнено обґрунтування необхідності впровадження багатовимірної системи обліку для оцінки природного, соціального та людського капіталу. Доведено, що трансформація принципів дозволяє адаптувати систему обліку до потреб сталого розвитку. Теоретичне значення дослідження полягає у поглибленні розуміння місця обліку у реалізації стратегій сталого розвитку бізнесу. Практична значущість полягає у можливості застосування запропонованих принципів для побудови інтегрованої звітності. Оригінальність дослідження полягає у розробці нових принципів бухгалтерського обліку на основі розширення традиційних, орієнтованих на сталий розвиток, що відображають потребу гармонізації фінансової та нефінансової інформації. У статті визначенні шляхи трансформації облікової парадигми як механізму підвищення прозорості бізнесу в умовах глобальної відповідальності. Перспективи подальших досліджень стосуються розробки методичних рекомендацій щодо впровадження нових принципів у національну систему обліку та інтеграції в міжнародні стандарти.

Abstract. The relevance of the study is determined by the current challenges of sustainable development, which require a rethinking of accounting as a tool for achieving a balance between economic efficiency, social responsibility, and environmental sustainability. It is important to provide a theoretical basis for integrating environmental and social aspects into the accounting and financial reporting system to ensure business sustainability and transparency. The purpose of the study is to theoretically substantiate the transformation of accounting and financial reporting principles in the context of sustainable development. New conceptual approaches to the formation of an accounting system in an ESG-oriented environment have been identified. The study uses analytical, comparative, and systematic approaches to assess the transformation processes in accounting caused by the requirements of the Sustainable Development Goals. The current regulatory framework for accounting in Ukraine and international standards are analyzed to identify the limitations of the traditional paradigm. The integration of non-financial indicators into corporate reporting and the development of the concept of integrated reporting are considered. It has been established that sustainable development requires accounting to provide broader coverage of the impact of an enterprise's activities on the environment and society. A hypothesis has been formulated that expanding accounting principles will contribute to greater transparency, reliability, and relevance of reporting. Within the framework of the study, classical accounting principles have been systematized and directions for their transformation have been identified. In particular, the principles of integrated disclosure, extended responsibility, adaptability, sustainable continuation of activities, multidimensional comparison of results, ethical relevance, and a multidimensional accounting system have been proposed. The rationale for the need to introduce a multidimensional accounting system for assessing natural, social, and human capital is summarized. It is proven that the transformation of principles allows the accounting system to be adapted to the needs of sustainable development. The theoretical significance of the study lies in deepening the understanding of the place of accounting in the implementation of sustainable business development strategies. The practical significance lies in the possibility of applying the proposed principles to build integrated reporting. The originality of the study lies in the development of new accounting principles based on the expansion of traditional, sustainable development-oriented principles that reflect the need to harmonize financial and non-financial information. The article identifies ways to transform the accounting paradigm as a mechanism for improving business transparency in the context of global responsibility. Prospects for further research relate to the development of methodological recommendations for the implementation of new principles in the national accounting system and integration into international standards.
Change in accounting paradigm: transformation of accounting and financial reporting principles in the context of sustainable development
https://reicst.com.ua/pmt/issue/view/issue_19_2025
Keywords: бухгалтерський облік; фінансова звітність; принципи обліку; сталий розвиток; інтегрована звітність; нефінансова інформація; ESG