Testi és lelki egészség, sportolási szokások a főiskolai campuson a pandémia időszakában - Csehil Anikó; Чегіль Аніко; Aniko Chehil (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Napjainkban a sport jelentősége nagyban felértékelődött, közismert a jótékony hatása, mégis társadalmi problémává vált az inaktív életmód követése. A rendszeres testmozgás, kielégítő fizikai aktivitás az egészség megőrzésének alapvető feltétele és védőfaktora az időskori életminőségnek. Mindez igaz mind a testi és lelki egészségre vonatkozóan. A WHO becslése szerint napjaink halálozási rátájának a vezető megbetegedései az ún. krónikus, nem fertőző megbetegedések, s az előrejelzések szerint a következő évtizedekben pedig a statisztikák alakulásában elsősorban a mentális problémák számának ugrásszerű megszaporodása várható. Az érintett problémák az egyén inaktivitásával és olyan életmódbeli rossz szokásokkal hozhatók összefüggésbe, mint a túlzott táplálékfogyasztás és különböző egészségkockázati magatartásformák. Sosem késő elkezdeni egészségesen élni! Még ha az ember fiatal korában inaktív is volt, s ha középkorúként iktatja be mindennapjaiba a sportot nagy mértékben lefaraghatja annak kockázatát, hogy bármilyen okból idejekorán meghaljon, sőt hozzájárul a keringési és a légzőszervi rendszert érintő, valamint a rákos, daganatos megbetegedések prevenciójához. A pandémia okozta korlátozások következtében beszűkülő sportolási lehetőségek még inkább rányomták bélyegét az amúgy is egyre csökkenő fizikai aktivitás mértékére.

Abstract. Nowadays, the importance of sport has greatly increased, its beneficial effect is well known, yet an inactive lifestyle has become a social problem. Regular physical and satisfactory physical activity are essential conditions for maintaining good health and a protective factor for the quality of life in old age. All this is true for both physical and mental health. The WHO estimates that the leading cause of the current mortality rate is the so-called chronic, noncommunicable diseases, and the number of mental health problems is projected to increase sharply in the coming decades. The problems involved can be linked to an individual’s inactivity and poor lifestyle habits such as excessive food consumption and various health risk behaviors. It is never too late to start living a healthy life! Even if a person is inactive at a young age, but takes up sport into their daily lives as a middle-aged person, it can greatly reduce the risk of dying prematurely for any reason, and even contribute to the prevention of circulatory and respiratory diseases and cancer. The reduction of sports opportunities as a result of the restrictions caused by the pandemic has exacerbated the already declining level of physical activity.
The effect of pandemic on sports habits, physical and mental health of college students
Keywords: testi és lelki egészség; sportolási szokások; pandémia