Динаміка мовного етикету в онлайновій комунікації - Рабош Анжеліка; Rabos Andzselika; Кравець Лариса; Kravec Larissza; Larysa Kravets (НДУ ім. М. Гоголя, 2022)
Резюме. Специфіка інтернет-простору зумовила появу нових правил спілкування та трансформацію усталених. Сформований етикет онлайнової комунікації одержав назву «нетикет». Цей етикет узгоджений з моральними людськими цінностями, наявними в живому спілкуванні. Електронна комунікація не заперечує традиційний мовний етикет і передбачає вітання, виклад основного змісту та прощання. Як і в живому спілкуванні, враховують соціальний статус адресата та стосунки з ним (друзі чи малознайомі люди). З малознайомою людиною зазвичай дотримуються правил офіційного спілкування, а розмова друзів або близьких людей часто містить довільне використання мовних знаків у поєднанні з емотиконами, наліпками та великою кількістю скорочень.
http://www.ndu.edu.ua/storage/2022/Арватівські%20читання-2022.pdf
Keywords: мовний етикет; динаміка мови; мовна комунікація; онлайнова комунікація; мовні етикетні формули