Kisebbségi nyelvek Ukrajnában - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Hires-László Kornélia; Гіреш-Ласлов Корнелія; Máté Réka; Матей Рейка (CEPoliti Kiadó, 2023)
Ukrajnában a nyelvi kérdés erősen átpolitizált. Erre mind a kutatók1 , mind pedig a nemzetközi szervezetek szakértői2 többször felhívták a figyelmet. Kiemeli ezt a tényt a Velencei Bizottságnak „Az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról” című törvényről kiadott véleménye is a 18. bekezdésében: „Ukrajnában a nyelvhasználat már hosszú ideje nagyon érzékeny kérdés, amely többször is a különféle választási kampányok egyik fő témájává vált, és továbbra is vita tárgyát képezi – és néha feszültségeket is kelt – az ukrán társadalmon belül, valamint Ukrajna egyes nemzeti kisebbségeinek anyaországaival”.
Keywords: Ukrajna; kisebbség; nyelv; nyelvpolitika