Önkormányzati gazdálkodás és az önkormányzati tulajdonú társaságok kapcsolata - Menich-Jónás Judit; Мених-Йонаш Юдит; Judit Menich-Jonas; Kovács-Rump Henetta; Ковач-Румп Генетта; Henetta Kovacs-Rump (Copy & Consulting Kft., 2021)
A 2011. évet követő önkormányzati reformok és adósságkonszolidáció ellenére az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok magas adósságállománya továbbra is kockázatot jelent a helyi alrendszer, illetve az államháztartás egésze számára, hiszen mind az önkormányzat, mind a gazdasági társaság gazdálkodása, pénzügyi stabilitása kihat a másik szervezet működésére. A tanulmány elsődleges célja, hogy az önkormányzati gazdálkodást érintő reformokból kiindulva rávilágítson arra, hogy mik azok a lépések, amelyek a jövőben elősegítik az önkormányzati gazdasági társaságok szabályszerű működését, a kockázatok mérséklését.

Abstract. Despite the local government reforms and debt consolidation after 2011, the high debt stock of municipally owned companies continues to pose a risk to the local subsystem and the general government as a whole, as the management and financial stability of both the local government and the company affect the operation of the other organization. The primary aim of the study is to shed light on the steps that will help the proper functioning of municipal companies and the mitigation of risks in the future, starting from the reforms affecting municipal management.
The relationship between municipal management and municipally owned companies
Keywords: önkormányzat; municipality; муніципалітет; menedzsment; управління; management; vállalatok; компанії; companies