A helyi bölcsesség megközelítésének vizsgálata az indonéziai tanulás tanításában - Hesti Miranda (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A bölcsesség-megközelítés Indonéziában már sok éve ismert. A helyi bölcsesség egyike azoknak a megoldásoknak, amelyek kulturális alapú integrációt kínáltak a tanításba és tanulásba Indonéziában. Ennek a tanulmánynak az a célja, hogy leírja a helyi bölcsesség megközelítését, hogyan vált a kultúrából a tanítás és tanulás megközelítése, és hogyan valósult meg a helyi bölcsesség. A tanulmány leíró módszereket használ, amelyek tartalmazzák a kvalitatív megközelítést is. A helyi bölcsesség néhány, a helyi bölcsességhez kapcsolódó szakirodalmat, például a helyi bölcsesség elméleteiről, fogalmairól, definícióiról és jellemzőiről szóló irodalmat megvizsgálva gyűjtött adatokat elemzés céljából. A helyi bölcsesség olyan helyi tudás, amelyet általában a tanításban és a tanulásban alkalmaznak. Arra törekszik, hogy az oktatáson keresztül erkölcsöt és jellemet neveljen a tanulókba, különösen az összes kurzuson, például az angol nyelven, a természettudományokon és a matematikán. A megvalósítás már általános iskolában elkezdődhet, és egyetemi szintre haladhat. A helyi bölcsesség használatakor javasolt a hiteles értékelés alkalmazása. A helyi megközelítés beépíthető az összes egyetemi vagy iskolai kurzusba Indonéziában.

Abstract. Implementing the wisdom approach in Indonesia has been introduced for many years. Local wisdom became one of the solutions that offered culture-based integration into teaching and learning in Indonesia. This study aims to describe the local wisdom approach, how culture became an approach to teaching and learning, and the implementation of local wisdom. This study uses descriptive methods, which include a qualitative approach. Local wisdom collected data for analysis by examining some literature related to local wisdom, such as literature on theories, concepts, definitions, and characteristics of local wisdom. Local wisdom is local knowledge that is usually implemented in teaching and learning. It seeks to instill morals and character in students through education, particularly all courses, such as English, science, and math. Implementation can begin in elementary school and progress to the university level. When using local wisdom, it is suggested that you use authentic assessment. A local approach can be incorporated into all university or school courses in Indonesia.
Scrutinizing local wisdom approach to teaching and learning in Indonesia
Keywords: hiteles értékelés; a helyi bölcsesség kihívása; a helyi bölcsesség; a tanítás és tanulás