Зв'язок деформацій земної кори із сейсмічністю Закарпатського внутрішнього прогину за 2017 рік - Ігнатишин Василь; Ihnatisin Vaszil; Ignatyshin Vasil; Іжак Тібор; Izsák Tibor; Izhak Tibor; Ігнатишин Адальберт; Ignatyshin Adalbert; Ігнатишин Моніка; Ignatyshin Monika (ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2019)
Резюме. На території Закарпаття проводиться моніторинг геофізичних полів на пунктах деформометричних спостережень та режимних геофізичних станціях Відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики ім.С.І Субботіна НАН України, досліджуються географічні характеристики регіону на основі яких відмічені особливості екологічних процесів на геологічних структурах Закарпатського внутрішнього прогину[1-3]. З екологічної точки зору Закарпаття –регіон, де періодично відбуваються стихійні лиха: паводки, зсуви, також слід відмітити, що досліджувана територія- сейсмонебезпечна зона, де можливі 7-8 бальні місцеві землетруси. Розвиток туристичної індустрії в регіоні а також наявність на території об‟єктів підвищеної небезпеки: газопроводи, нафтопроводи, продуктопроводи, лінії електропередач, водосховище, залізничні магістралі актуалізують дослідження підготовки сейсмотектонічних процесів в Закарпатському внутрішньому прогині. Метою роботи є вивчення зв‟язку деформацій в зоні Оашського розлому та періодичним проявом місцевої сейсмічності в регіоні.
Keywords: сейсмічність; Закарпатський внутрішній прогин