A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatóinak földrajzi eloszlására ható tényezők vizsgálata - Pógyor Katalin; Повдьор Каталін (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2022)
Kárpátalja, valamint Ukrajna lakossága az elmúlt évek során folyamatosan csökken, főleg a munkaképes korú lakosság hagyja el az országot, kiemelt képen a fiatalok. Így az országban nagy arányú a szakképzett munkavállalók hiánya. A kivándorló magyar lakosság jelentős része is a szakképesítéssel, diplomával rendelkező rétegből kerül ki. A kivándorlások fő oka az országban meglévő gazdasági instabilitás, az utóbbi években pedig a nemzeti kisebbségeket érintő negatív intézkedések az állam részéről, mint például a magyarság mindennapjait befolyásoló 2017-ben elfogadott oktatási törvény vagy a 2019-es nyelvtörvény. A kárpátaljai magyar felsőoktatásra is befolyással vannak e tényezők, így az érettségi után a fiatalok nagy számban válasszák inkább a magyarországi egyetemeket. Kárpátalján már 1963-tól folyik magyar nyelvű felsőoktatás az Ungvári Nemzeti Egyetemen, de nem tudták ezáltal se pótolni a szakképzett, magyar munkaerőt, így ennek orvoslására hozták létre a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolát, melynek célja a fogyatkozó magyar pedagógusgárda szülőföldjén való tartása volt, az intézmény jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nevet viseli. A kutatás során megvizsgáltuk, a diákok földrajzi eloszlására ható faktorokat az elmúlt években (2016-2021) települések szintjén, valamint járási eloszlásban is, s emellett milyen tényezők befolyásolták a hallgatók felsőoktatási intézmény választását, a főiskolai hallgatók körében. A szakdolgozat első részében a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola történetét mutatjuk be röviden. A második rész a Kárpátalján élő magyarok térbeli eloszlását taglalja. A harmadik rész az irodalmat és az adatok feldolgozásának módszerét írja le, továbbá ismertetjük a kutatási és ábrázolási módszereket. A kutatási eredmények bemutatása a munka negyedik részében kapott helyet. A kérdőíves felmérés mellett, a hallgatók település szerinti eloszlását is elemezzük. A kapott eredményeket táblázatok, diagramok és térképek által elemezzük és mutatjuk be, s ezután levonjuk a következtetéseket.
Визначення факторів, які впливають на географічний розподіл студентів Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ
Keywords: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola; hallgatók földrajzi eloszlása; Kárpátalja; Закарпатський угорський інститут ім. Ф. Ракоці ІІ; Закарпаття; географічний розподіл студентів