A nyelvtudás változása a Kárpát-medencei magyar fiatalok körében az ezredfordulótól napjainkig - Ferenc Viktória; Ференц Вікторія (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
A tanulmány három nagymintás ifjúságkutatás adatbázisát elemzi a Kárpát-medencei magyar fiatalok (15-29 évesek) nyelvtudását és főleg annak változását illetően. Mintegy 28 000 adatközlő válaszai alapján három fő kutatási kérdésre keresem a választ: mekkora a csak anyanyelvűkön beszélők aránya a magyar fiatalok között, milyen szinten beszélik annak az országnak az államnyelvét, amelyben élnek és milyen szinten, mely idegen nyelveket sajátítottak el? Az eredményeket tekintve a magyarországi fiatalok közül minden ötödik még 2020-ban sem beszél más nyelvet az anyanyelvén kívül, Kárpátalján ez az arány 12%, a többi külhoni régióban 5% alatti. Az évek során jelentős pozitív változás figyelhető meg a többnyelvűség javára. Megállapítást nyert továbbá, hogy a külhoni fiatalok többsége alapfoknál jobban beszéli annak az országnak az államnyelvet, ahol él. A legjobban Erdélyben és Szlovákiában beszélik az adott ország nyelvét, ezt követi Vajdaság, majd Kárpátalja. A magyarországi fiatalok többsége egy-két idegennyelvet ismer, a külhoniak körében a három idegen nyelv ismerete átlagosnak számít, de négy vagy több nyelv tudása sem ritka. A legtöbb fiatal az angol nyelvet beszéli, ennek a nyelvek az expanzióját figyelhetjük meg az eltelt 20 évben.

Резюме. У дослідженні проаналізовано три масштабні бази даних досліджень щодо мовних навичок молодих угорців (15-29 років) Карпатського басейну та особливо стосовно їхніх змін. На основі відповідей близько 28 000 респондентів ми шукали відповіді на три основні запитання дослідження: яка частка угорської молоді розмовляє виключно рідною мовою? На якому рівні вони володіють державною мовою країни, в якій проживають? Якими іноземними мовами вони володіють, на якому рівні? Результати показали, що в Угорщині навіть у 2020 році кожен п’ятий молодий чоловік не розмовляє іншою мовою, окрім рідної, на Закарпатті ця частка становить 12%, а в інших закордонних регіонах – менше 5%. Виявлено, що з роками можна спостерігати значні позитивні зміни на користь багатомовності. Виявлено, що більшість молодих людей у закордонних регіонах із угорськомовним населенням володіють державною мовою країни, де вони проживають, краще базового рівня. Мовою відповідної країни найкраще розмовляють у Трансільванії та Словаччині, за ними слідують Воєводина та Закарпаття. Більшість молодих людей в Угорщині знають одну або дві іноземні мови, серед закордонних угорців знання трьох іноземних мов вважають середнім показником, але знання чотирьох і більше мов також не є рідкістю. Більшість молодих людей розмовляє англійською мовою, і ми можемо спостерігати експансію цієї мови за останні 20 років.

Abstract. The study analyzes three large-sample youth survey databases on the language skills of young Hungarians (aged 15–29) in the Carpathian Basin, and especially on their changes. Based on the answers of about 28 000 respondents, I am looking for answers to three main research questions: what is the proportion of Hungarian young people who speak only their mother tongue, what is their level of proficiency in the official language of the country in which they live, and at what level, which foreign languages have they acquired? In terms of the results, one in five young people in Hungary will still not speak a language other than their mother tongue in 2020, while in Transcarpathia the proportion is 12% and in the other regions of the former Yugoslavia it is below 5%. Over the years, there has been a significant positive change in favor of multilingualism. It has also been found that the majority of young people from abroad speak the national language of the country where they live better than the basic level. Transylvania and Slovakia are the countries where they speak the language the best, followed by Vojvodina, and then Transcarpathia. The majority of young people in Hungary know one or two foreign languages, while among young people from abroad, knowledge of three foreign languages is average, but knowledge of four or more is not uncommon. Most young people speak English, a language that has seen an expansion in the past twenty years.
Зміни мовних навичок серед молодих угорців Карпатського басейну від межі тисячоліття до наших днів
Changes in the language knowledge of the Hungarian youth in the Carpathian Basin from the turn of the millennium to the present
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp
Keywords: magyar ifjúság; ifjúságkutatás; zero nyelvtudás; többnyelvűség; idegennyelv-tudás; államnyelv-tudás